Temat: [Mondeo 2007-2014] Gaśnie podczas jazdy i na postoju 2.0tdci
View Single Post
Stary 17-06-2013, 18:00   #17
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Gaśnie podczas jazdy i na postoju 2.0tdci

Cytat:
Napisał 2Piotrek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Instalacja w aucie przejrzałem jest ok. czujnik położenia podmieniałem bo mam Volvo z takim samym silnikiem. Już tracę cierpliwość !!! proszę jeszcze o jakiś pomysł

Nadal takie same objawy,/ brak reakcji na kluczyk, auto w ogóle nie odpala / ?
Jeżeli tak to o ile masz Conversa sprawdź jaką temperaturę silnika wskazuje w teście wskaźników, oraz jaką po przekręceniu stacyjki pokazuje na zewnątrz, czy stopień naładowania akumulatora jest stały 12,2 czy delikatnie się zmienia ?
Ja swoje perypetie opisałem w oddzielnym temacie. W skrócie: Zdarzyło się że auto nie odpaliło, komunikat usterka silnika , immobiliser aktywny, zero reakcji na kluczyk - jednak po kilku próbach zadziałało wszystko ok i jeździłem. Po około miesiącu stało się to samo , ale pomogła już tylko ręka elektryka.
Elektryk zaczął pruć wiązkę główną / mimo że na oko wszystko wyglądało dobrze /, tak około 50 cm od wtyczek ECU. Jak już miał wszystkie kable na wierzchu to 3 z nich nie wytrzymały próby na rozciąganie, a jeden był zgniły. Dodatkowo jedną z oznak był fakt że ECU nie chciał połączyć się z komputerem, komputer go nie widział - brak zasilania ECU.
Hansolo jest online   Odpowiedź z Cytatem