Odświeżę temat.
Ja mam w swoim autku już 3 lata przerobiony schowek i sprawdza się w 100%. Może w skrócie powiem jak to u mnie wygląda.
Wyciągnąłem schowek i nad nim jest taka mata wygłuszająca, którą należy też wyciągnąć. Powyżej znajdziemy plastikową rurę prowadzącą do nawiewu pasażera koło drzwi.
W rurze tej zrobiłem dziurę i włożyłem w nią wężyk średnicy około 2cm. Wężyk należy włożyć pod kątem w stronę środka samochodu, wsunąć ja około 5cm. i wystawić pionowo w dół, tak żeby wystawał za matę wygłuszającą w której należy też zrobić otwór. Ja wężyk zrobiłem trochę dłuższy i na końcu założyłem zaworek plastikowy, którym możemy zamknąć nawiew do schowka. W miejscy wejścia wężyka w rurę nawiewu, dla uszczelnienia i żeby się trzymał uszczelniłem silikonem. Prawdę mówiąc nigdy nie zamykałem tego zaworka i nie przeszkadzało mi to, że zimą grzeje schowek. We wylocie poiwetrza dla pasażera (koło drzwi) nie wyczułem różnicy słabszego dmuchania, za to latem można w czasie jazdy włożyć napój lub batoniki i są fajnie schłodzone.
W MK1 i MK2 jest to do wykonania na tej samej zasadzie, natomiast nie wiem jak wygląda sprawa w MK3, może udało by się zrobić podobnie?
I jeszcze jedna uwaga. Żeby to miało sens i działalo należy posiadać w samochodzie klimatyzację
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam nadzieję, że może komuś się przyda ta instrukcja. Wykonanie tego zajmuje około 20 minut pracy, a efekt jest zadawalający.