View Single Post
Stary 19-06-2013, 09:16   #30
prycho
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 GHIA
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Strzelony pasek rozrzadu podczas jazdy na autostradzie

Witam wszystkich. Dzieki za te wszystkie posty.
Ja juz wiem cos wiecej na temat mojego samochodu. Niestety bedzie to troszke kosztowalo:/
W silniku polecialy tzw. dzwigienki zaworowe (chyba 3 sztuki, ale sie podobno wymienia wszystkie) oraz samoregulatory (to nie wiem dlaczego, ale niby tez trzeba wymienic). Mechanik wycenil naprawe na 4000zl. Wymieniane beda: kompletny rozrzad z pompa wody, pasek wieloklinowy, olej z filtrem. Dodatkowo te dzwigienki i samoregulatory w silniku, wszystkie potrzebne uszczelki (nawet z miski olejowej, bo chce ja tez odkrecic i zobaczyc czy tam nie beda jakies resztki polamanych dzwigienek) no i oczywiscie diagnostyka komputerowa. Ogladalem rowniez ten pasek. Polecialy w nim ok 20 zabkow (jeden obok drugiego) oraz 1 zabek po przeciwnej stronie. Ten pasek wygladal, jakby sie chcialy wszystkie zabki odlkejac, natomiast na pasku nie bylo sladu zadnych pekniec. Co do napisow na pasku to tez juz byly slabo widoczne, ale podobo byl to jeszcze oryginalny pasek.
Dokladna wycene mam jeszcze dostac na maila co i ile kosztowalo. Efekt mojej awarii jest jak widze taki sam jak opisywal kolega "luki0123", tyle ze o 500 zl drozszy. Zastanawia mnie tylko czy tez bede mial jakis klekot po naprawie.
Samochod jest jeszcze w warsztacie. Ma byc gotowy na sobote. Mam tylko nadzieje je juz nic wiecej nie dojdzie do tego.
Podsumowujac moje koszta to: 4000zl naprawa oraz ok 1000zl Laweta (to sie stalo 450km od mojego domu:/)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez prycho ; 19-06-2013 o 09:25
prycho jest offline   Odpowiedź z Cytatem