Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 20-06-2013, 00:21   #173
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Cytat:
Napisał zdaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
1. Mam oto taką kierownicę, czyli będzie trzeba wymienić:

2. Zajrzałem w okolice nóg pasażera znajdując tam jak sądzę GEM-a.

3. Następnie mam wypiąć zaznaczoną na zdjęciu wtyczkę i sprawdzić, czy jest odejście przewodów z pinu 10 i 18, tak? Nic się nie wykrzaczy? Zrobić to na odpiętym akumulatorze?
...
6. Wtedy już mogę poszukać kierownicy z przyciskami, tak? Może być taka jak na tej aukcji? http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-...309659239.html

7. Zostaje przekładka kierownicy i poduchy.. czy zrobić to samemu czy zlecić? Potrzeba klucza dynamometrycznego żeby zadbać o odpowiednie momenty dokręcenia? Bo o tym akurat nikt nie pisał.. dodatkowo trochę brakuje mi informacji nt. samej wymiany/zamiany tych elementów.. coś poczytałem, ale wydaje mi się to dość trudne i trzeba wiedzieć jak "dłubnąć".
1) Trzeba jeszcze sprawdzić czy masz kierownicę z 3-ma czy 4-ma uchwytami poduszki

2) Ty masz GEM poliftowy (zaczyna się od 7M5T-..) - wszystkie poliftowe GEMY obsługują tempomat, więc nie trzeba nic oglądać. Zaznaczone literki to właśnie wersja GEM.

3) j.w. - przewody na pewno są, bo po lifcie są zawsze. No chyba, że znów się trafi jakaś wybitna wersja specjalnie na Polskę...

6) Szukać kierownicy można jak się wie czy ma mieć 3 czy 4 uchwyty poduszki. Ta podana przez Ciebie ma 3 uchwyty.

7) W przypadku śruby trzymającej kierownicę moment dokręcania ma całkiem drugorzędne znaczenie. Trzeba dokręcić mocno i z czuciem i tyle. To nie koło jezdne, aby śruba miała tendencje do odkręcania się... Kluczowa jest wiedza jak się wypina poduszkę. Reszta to łatwizna.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 20-06-2013 o 00:24
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem