Witam.
Sporo pytań :-) a i niektóre, trochę tylko związane z BT/VC, ale co wiem - to powiem.
Radyjka można stosować zapewne wymiennie, bez większych przeróbek.
No chyba, że to Navi to kilka parametrów więcej musi być wiec działać by też działało ale np. potrzebna jest prędkość auta ... no to jeden kabelek więcej itd. (nie wiem czy nie byłoby tego poprzez CAN)
Ta aukcja z SONY z tego co widzę już skończona... ale to dobry argument przetargowy ;-)
Jestem przekonany, że Sony nie ma w sobie mikrofonu do BT więc trzeba go dokupować (jego miejsce jest nad głową - przy lampce)
Radyjko jak zmienia auto powinno mieć podany przez sprzedawcę kod - to znacznie ułatwi życie a i będzie pewność, że nie jest skradzione (nawet powinno mieć takie nalepki z wydrukowanym kodem).
Jeśli pojedziesz ze "swoim" radiem w swoim aucie do ASO to w UK zapewne dostałbyś taki code za free... jestem przekonany, że z "obcym" byłaby to "usługa" płatna i to słono.
Warto wiec zakupić radyjko z codem - nie tamto to inne.
Manetka jest "uniwersalna" do obsługi i CD6000 oraz SONY, natomiast jeśli chcieć rozszerzyć ją o funkcje VC przydałaby się
taka.
Reasumując do BT/VC w oryginale powinieneś skompletować mniej więcej taki zestaw - (już to wklejałem ostatnio - ale niepełne):
Cytat:
Witajcie,
końcu dojrzałem do montażu BT/USB do swojego S-Maxa,
przewertowałem cały wątek i zamieszczone instrukcje, zebrałem wszystkie informacje i próbuję skompletować, to co będzie mi potrzebne. Rozmawiałem w ASO, zrobili wielkie oczy, i powiedzieli, że raczej to nie będzie działać, i jak chcę, to mogą mi sprzedać części, ale jak nie zadziała, to zwrotu nie przyjmą.
Na tym forum jest już wiele osób które pozytywnie przerobiły montaż modułu BT/VC z USB. Proszę o pomoc przy weryfikacji wybranych przeze mnie części, moje auto to:
S-Max 08.2010 2.0 TDCi z radyjkiem Sony 1CD,
podaję co wyświetla radio po wciśnięciu 1-6:
05-04-15
SONY D1
BL: AM2T-14C476-AA
CD: C0.07.01
MP3: 09.00.02
FB: 06.00
EQ: 02A E97A
ALIGN
12/06/2011
SN: SOCD1XAV004363
CS: 8B8FC059
Wybrałem następujące części:
1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski)
2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666
3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180
4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m(sklep Komorowscy, aukcja)
5) Wejście USB
Czy po montażu powyższego zestawu wszystko zadziała, czy może macie jakieś sugestie, czy coś powinienem zmienić? Czy będzie potrzeba przeprogramowywania radia w ASO? Ostatnio miałem problem z zawieszającym się radiem, to zrobili mi upgrade firmware (podobno) i o dziwo radio działa poprawnie.
Proszę o pomoc, bo nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.
Z góry dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
i po kilku dniach:
Cytat:
|
No i zestaw zainstalowany, wszystko fajnie działa, mam telefon na androidzie, świetnie współpracuje z Converse+, widoczna cała książka, lista połączeń itp. Dodatkowo działa odtwarzanie muzyki z telefonu przez BT, łącznie z przełączaniem utworów strzałkami z kierownicy - świetna sprawa. USB działa również bez problemu z Sony 1CD.
Uwagi do instalacji:
- mikrofon ze specyfikacji jest okrągły i za duży - nie pasuje do mojego s-maxa,
powinien być prostokątny, aby się wpasował w zatrzaski,
- moduł BT/VC zainstalowałem w tunelu środkowym, przy schowku w podłokietniku, gniazdko USB zainstalowałem w głębokim schowku podłokietnika, zdemontowałem schowek pasażera, ale nie udało mi się go w całości wyciągnąć - zbyt dużo kabli go jeszcze trzymało, nie chciałem odpinać wszystkich wtyczek,
- cała operacja zajęła ok 3,5h
Dziękuję Wam za pomoc, polecam p. Komorowskich - ich wiązka znacznie ułatwia montaż i od razu wszystko zadziałało.
|
Tylko uważaj kolego bo zapewne manetka będzie inna - bo to do S-max'a było, mikrofon ten sam, wiązka taka sama, no i moduł... ten dobiera się indywidualnie do danego radyjka, jego oprogramowania itd.
Czasem ruszy jak widać powyżej "od razu".
A schematycznie całość wygląda tak jak w załączniku.
No to chyba wszystko.
Strasznie przepraszam za przydługą odpowiedź no ale miałem natchnienie ;-) a i pytań było multum.
Pozdrowienia