Temat: [Transit 2000-2006] Urwany korbowód przy dużej prędkości
View Single Post
Stary 21-06-2013, 18:00   #34
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Urwany korbowód przy dużej prędkości

Cytat:
Napisał jacob10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlaczego zalales silnik olejem 5w50, producent zaleca inny...?
Jak weźmiesz do ręki oryginalną instrukcje serwisową, to Ford pisze że zaleca olej 5W/30 lub... lepszy.
Mobil1 to jest ten... lepszy, a w sumie jeden z najlepszych, bo spełnia wymagania takich producentów:
- VW 501 01 / 505 00
- Porsche A40
- MB-Approval 229.1 / 229.3
- BMW High Performance Diesel Oil
- Lexus LFA Factory Fill

Ford ma podpisaną umowę z Castrolem, więc tu go nie ma - ale towarzystwo jest chyba niezłe.

Olej full-syntetyk wg mnie jest najlepszy przy wysilonych silnikach z turbiną. Tam gdzie półsyntetyk już zamienia się w węgiel (np w rozgrzanych łożyskach nagle zatrzymanej turbiny), to full syntetyk jeszcze nawet nie dymi i zachowuje pełne własności smarne.
Z kolei w zimę, kiedy w ruchu miejskim silnik jest stale niedogrzany, parametry oleju full-syntetyk biją na głowę półsyntetyk w ochronie silnika, w oporach pracy i przy rozruchu.
Ja nawet w moich starych Osiołkach 2,5D jeździłem i jeżdżę na Mobilu1, ostatni ma 850.000 km (w ruchu miejskim!) i trzyma 30 barów kompresji po 20 latach.

Generalnie każdy producent chce minimalizować wskaźniki kosztów eksploatacji samochodu - bo flotowi odbiorcy samochodów stanowią ok. 50% klientów. A dla nich koszty eksploatacji to główny element wpływający na wybór samochodu przy zakupie... Więc ten full syntetyk jest o tyle nieodpowiedni dla Forda, że jest... drogi. A poza tym, to ma już same zalety.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-06-2013 o 18:39
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem