View Single Post
Stary 22-06-2013, 08:57   #345
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń

Niestety - link nie działa...
Cytat:
Napisał zibi410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właściciel powiedział że zdiagnozowali na warsztacie miejsce jakimś przyrządem i miejsce wycieku jest pod tylnym nadkolem.
To jest najdłuższy (i podwójny) przewód w tym układzie, wyjątkowo upierdliwy w demontażu. Najgorsze są samozaciskowe (!) złączki przy pionowych rurkach wychodzących z tylnego parownika - są już pod podłogą, wchodzi sól i błoto i trzeba grzać (aluminium!). Nie wiem dlaczego nie zrobili skręcanych śrubami jak w pozostałych miejscach. Tym nie mniej dobry zakład zajmujący się klimą zrobi to bez problemu. Przewód także się spawa bez problemu.
Co do tej klimy, to niestety dobrego słowa powiedzieć nie można - Ford spieprzył całe nabożeństwo całkowicie. Poprowadzenie tak skomplikowanych przewodów pod podwoziem - zupełnie niezabezpieczonych przed czynnikami mechanicznymi i chemicznymi to porażka. Ja spawałem już przewody 4 razy. Tak przy okazji - w tej klimie musi paść przewód aluminiowy na obejmie za obudową filtra powietrza. Jeżeli tam jeszcze nie padł, to padnie na 100%.
Ja przy okazji tych napraw mam już ponad 80% długości przewodów zabezpieczonych taśmą samowulkanizującą - lepiej późno niż wcale...

Cytat:
Napisał zibi410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest zużyta zębatka z tyłu. Można to naprawić tanim kosztem czy tylko wymiana całego modułu?
Co do elektrosiłownika klap z tyłu - naprawa jest możliwa. Po jego rozebraniu, tą zużytą zębatkę można trochę z jednego końca podpiłować, z drugiego końca podłożyć podkładki - tak by przesunęła się osiowo (zęby są bardzo szerokie) i zaczęła pracować na nie uszkodzonym fragmencie uzębienia. To jest feler w większości tych siłowników. Częściowym wyjściem jest ustawianie pokrętła sterującego nie do oporu - kiedy siłownik ma dociągnąć klapy do końca, gwałtownie rośnie siła na ramieniu siłownika i zęby kółka zaczynają przeskakiwać.
Nowy oryginalny siłownik to 600 zł - porażka...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-06-2013 o 09:10
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem