View Single Post
Stary 24-06-2013, 20:54   #1
czrny1
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo MK4 Titanum X
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Wymiana uszczelniaczy wałka rozrządu i wału korbowego

Witam serdecznie,

Przymierzam się właśnie do wymiany rozrządu w moim Mondku (przebieg ~143kkm niedawno sprowadzony). Rozpytywałem w różnych warsztatach jak wygląda taki zabieg. W jednym z nich, mechanik zwrócił mi uwagę, że przy wymianie rozrządu dobrze byłoby wymienić również uszczelniacze na wałku rozrządu oraz wale korbowym (przedni i tylni uszczelniacz).
Z tymi uszczelniaczami mam mały dylemat, a ponieważ nie jestem mechanikiem, pozwoliłem sobie stworzyć ten temat.

Pytanie mam takie czy faktycznie je wymieniać? Same uszczelniacze, nie jest to jakiś wielki koszt, więc pewnie nie zaszkodzi, ale czy jest to na pewno niezbędne?!
Czy na pewno przy wale korbowym należy wymieniać jednocześnie przedni i tylni? Gdzieś na forum rzuciło mi się stwierdzenie, że tylny uszczelniacz wału korbowego znajduje się pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów, więc czy jest sens w ogóle ruszać tej strony silnika, jeżeli okaże się ze uszczelniacz jest okej? Być może mechanik chciał mnie naciąć na dodatkowe, niekoniecznie niezbędne wymiany.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i spostrzeżenia.
czrny1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem