View Single Post
Stary 25-06-2013, 11:27   #103
ulmar
Zablokowany

Imię: mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Hurtowy zakup przycisków do Blaupunkt NX

Jakiś rok temu widziałem wydruki 3D z drukarki takich małych elementów. Samodzielne wydrukowanie całego zestawu przycisków zrobionych na zasadzie połączenia 2 kolorów tworzywa z napisami z tworzywa przeźroczystego i reszczcie nieprzeźroczystej zapewne kosztowałoby mniej niż te 530 zł.

Ta cena za oryginalny zestaw o której pisze Artur 1970 to jest rozbój w biały dzień. Nie ma ona żadnego odzwierciedlenia w kosztach produkcji. Jest to zwykłe oszustwo czy
lichwa, która najnormalniej w świecie powinna być karalna, zwłaszcza że oryginalne przyciski są tragicznej jakości i wystarczają na 2-3 lat użycia a w sprzyjających warunkach do 5 lat. Ale nie spotkałem się jeszcze z kimś kto ma przyciki bez bąbli.

Problemem jest wykonanie modelu 3D naszych przycisków. Trzeba by poświęcić jeden zestaw do skanowania 3D. Tyle tylko, że gra nie jest warta świeczki bo kiedy ja będę walczył z firmą wykonującą wydruki 3D ford puści mi w ASO przyciski po kosztach czyli za jakieś 10-20 zł za komplet( bo więcej to nie kosztuje) i nikt moich nie kupi.
Jedynym plusem będzie to, że ja będę miał nieco oryginalniejsze

I o ile rozumiem postępowanie Forda w przypadku sprzedaży map za 400 zł to zupełnie nie rozumiem postępowania forda w przypadku sprzedaży typowo wizerunkowej. Bo przecież przyciski z bąblami w 2-3 letnich autach za 140 tysięcy złotychto najzwyklejsza w świecie antyreklama. Do tego ustala się zaporową, śmieszną do granic cenę zestawu nowych. Można powiedzieć, że ford jest w takim kryzysie że chce zarabiać na własnych niedoróbkach krocie.
Takie postępowanie na dłuższą metę wpływa na kształtowanie wizerunku marki. Prowadzę własną działalność i zupełnie nie rozumiem takiego postępowania firmy z tradycjami.

Swoją drogą odzew forda na naszą akcję powinien być natychmiastowy. W dodatku żaden z nas nie jest w stanie kupić sobie nowego modelu np Mondeo bo taki zwyczajnie w Europie nie istnieje więc musimy jeździć tym co jest to niech to przynajmniej jakoś wygląda do cholery. W trosce o klienta powinniśmy móc wymienić przyciski już nie piszę za darmo ale po kosztach produkcji i tyle.

Ostatnio edytowane przez ulmar ; 25-06-2013 o 12:04
ulmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem