Cytat:
|
Tu można różne teorie tworzyć, łącznie z teorią "prądów błądzących"
Czy napewno uszkodzenie pomarańczowo-białego kabelka od modułu sterowania silnikiem do przekaźnika R3 zostało wykluczone? (skrzynce w komorze silnika)
Nie wiem czy robisz to sam czy robi to jakiś elektryk ale wystarczy pin 2 przekaźnika R3 podłaczyć do masy i sprężarka musi ruszyć.
Jeżeli nie ruszy to albo uszkodzony jest sam przekaźnik albo jest przerwa (lub "chwiejne" połaczenie) na złaczu cewki sprężarki.
O tym pisałem już wcześniej.
Jeżeli to zostanie wykluczone to można przejść dalej.
Może być np. problem z czujnikiem temp. parownika i klima jest wyłaczana bo czujnik "widzi" że parownik jest zimny.
Klima z natury rzeczy pracuje w pewnym cyklu i sprężarka nie jest stale właczona ale przekaźnik załacza ją cyklicznie zależnie od wielu parametrów.
Jeżeli awaria występuje nieregularnie to nie pozostaje nic innego jak metodycznie wykluczyć wszystkie możliwe uszkodzenia (wiele z nich opisanych na forum) kolejno je wykluczając.
Pozdrawiam
|
Zostawiłem auto u elektryka, jak do jutra nie znajdzie przyczyny zabiorę i odda m do innego. Koleś z serwisu forda na elektrodzie jak mu opisałem obiawy odrazu wskazał na problem z wtyczką cefki klimy. Zresztą napisał że to jest częsta awaria. Mój elektryk wykluczył to ponieważ gdy nie działała klima podpioł się z kompem i stwierdził, że załanczając klimę w kompie nie ma wymogu włączenia klimy. Wentylator chłodnicy chodzi od początku mimo, że temp. płyny 65 stopni (czy to normalne). Jak do jutra nie znajdzie przyczy zabieram auto do innego elektromechanika albo sam sprawdzę.