Temat: [S-MAX 2006-2015] Usterka Klimatyzacji
View Single Post
Stary 26-06-2013, 12:25   #57
slaweek
ford::advanced

Imię: Sławek
Model: Ford Galaxy MK2 (sprzedany) Ford S-MAX, Ford Edge polift
Silnik: 1.9 TDI, 2.0 TCDI
Rocznik: 2001, 2007
Domyślnie Odp: Usterka Klimatyzacji

Cytat:
Napisał kolonez Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj wysłałem Ci na priv jeszcze uwagę dotyczącą czujnika temp. płynu chłodzącego, ale coś nie mam potwierdzenia że wyszło więc napiszę tutaj.
Może nie łączy dobrze albo jest uszkodzony.
Sygnał z niego idzie do modułu sterowania silnikiem ECM i decyduje o prędkości pracy wiatraka. ECM daje również sygnały na R3 aby włączyć/wyłączyć sprężarkę. Może błędne sygnały z czujnika powodują że układ odłącza klimę aby nie przegrzać silnika - kolokwialnie mówiąc wydaje mu się że jest zbyt gorąco.

Pozdrawiam
Też o tym myslałem, na kompie pokazuje mi temp. płynu 65 stopni. a wentylator (bez załączonej klimy kręcie na 100% mocy).
Dzisiaj rano odpaliłem auto i wentylator odrazu kręcił na foll mimo, że na zewnątrz było 15 stopni. Silnik zimny.

Powinien się załączyć chyba dopiero jak będzie temp ok 95 stopni. MOże coś z tym sterownikiem jest nie tak?

Dzisiaj auto na testach u elektryka i: po wymianie alternatora alternator wzbudza się od razu.
Wentylator zaczyna pracować po zapłonie bez klimy ale po jakichś 10 s wyłącza się.
Po włączeniu klimy sprężarka i wentylatory startują i zaczyna chłodzić.
Dzisiaj zimno więc wszystko ok niestety wszystko się zaczyna kaszanić jak przygrzeje wtedy klima nie startuje.

Ostatnio edytowane przez slaweek ; 26-06-2013 o 19:57
slaweek jest offline   Odpowiedź z Cytatem