Cześć Wszystkim,
Po przekroczeniu 210kkm zaczęły się bardzo nieoczekiwane problemy z moim Mondeo, aczkolwiek do tego czasu absolutnie nic nie wskazywało na to, że nastąpi kilka dość poważnych awarii po sobie.
Kilka dni temu zauważyłem dość głośną pracę silnika, szczególnie na biegu jałowym. Głośny dźwięk dobiega wyraźnie od strony przedniego prawego koła. Szczególnie wyraźny hałas występuje przy włączonym nawiewie lub światłach. W ostatnim czasie wymieniłem napinacz na SKF wraz ze wszystkimi rolkami tej samej firmy. Po podjechaniu do lokalnego mechanika, została wskazana awaria sprężarki klimatyzacji. Wymieniłem ją następniego dnia, jednak problem nie ustał
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Podejrzwam, że uszkodzeniu uległo koło pasowe wału korbowego. Na luzie widać wyraźnie, jak koło wpada w wibracje (pasek faluje), a wraz z obudowa rozrządu, która stanowi pewnego rodzaju pudło, tworzą rezonans, w który to auto wpada. Rolka na alternatorze jest "zdrowa". Nie wiem, czy mam rację, czy też nie, ale nie ma tam nic innego, co mogło by być przyczyną tej usterki.
Druga sprawa, która mnie męczy. Wczoraj zauważyłem dość mocny wyciek, który zlokalizowany został na dywaniku pod nogami pasażera. To samo tyczy się matry wygłuszającej wentylator, któras znajduje się tuż pod schowkiem. Co prawda ubywało mi w ostatnim czasie trochę płynu chłodniczego, ale przy mojej eksploatacji auta, gdzie na raz robię 1000 km, uznałem to za normalne zjawisko. Niestety, to był mój błąd. Dziś rano moje zdziwienie osiągnęło maksymalny pułap, gdy włączyłęm nawiew (wentylator działa, słychać go bardzo wyraźnie), ale zarówno zimnie, jak i ciepłe powietrze nie są dostarczane do kabiny samochodu. Powietrze dmuchane jest tylko od strony kratki, która znajduje się dokładnie pod szybą. Czyżbym miał uszkodzoną nagrzewnicę, czy to coś innego? Co mam robić? Przyznam się, że dwa lata autko sprawowało się super. Starałem i nadal staram się dbać o nie należycie. Czy możecie pomóc? Jakie macie rady i ewentualne spostrzeżenia?
Za wszystkie pomysły - dziękuję!
Krzysiek