View Single Post
Stary 30-06-2013, 15:01   #346
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Gdzie dobre warsztaty w Szczecinie

to i ją dorzucę swoje trzy grosze :

Auto Ars - tam serwisowałem swoje poprzednie japończyki - terminowi, ale moim zdaniem drodzy. Co do fachowości to zastrzeżeń nie miałem. Sympatyczna obsługa.

FordCar - obsługa cholernie nieprzyjemna, nie zdarzyło się żeby oddzwonili jak zostawiałem im auto, choć mieli to robić.
Uwaga, bo wkładają używane części a kasują za nowe - mi włożyli używane łożysko amortyzatora (wydało się przy reklamacji).
Fachowość - NIE - oni robią na ilość, a nie na jakość.
Przykłady :
kupiłem sprężyny KYB na allegro - zamontowali, po dwóch tygodniach strzeliły łożyska amortyzatora. Reklamacja, ale zwalone na moje łożyska, więc wymiana łożysk, auto zostaje u nich i kasują od nowa - po stówie za sztukę, plus robocizna.
Po kolejnych dwóch-trzech tygodniach ponownie strzeliły łożyska - reklamacja i zwalone, że widać dlatego że zamontowane były używki(!). Jak używki, skro płaciłem za nowe(!). No to ok, robocizna tym razem za darmo, a następne łożyska za pół ceny (też używki). Obejrzeli sprężyny, i decyzja - montują je odwrotnie (czyt. do góry nogami(!)). Po jakimś czasie słyszę puknięcia przy skręcaniu - pojechałem do serwisu forda na mierzynie do p.Artura.

FordCar przykład drugi :
nie mogłem sobie poradzić ze spadającymi obrotami przy hamowaniu - zostawiłem auto na cały dzień, zapłaciłem 100zl (albo 150zl, nie pamiętam) - fachowiec (bardzo nieprzyjemny) pogrzebał przy pcm, podobno wgrywając nowy soft, oraz .... podkręcił śrubą na przepustnicy od obrotów. Obroty jałowe po tej operacji miałem na poziomie 900, i wg gościa jest ok. W cholerę wymieniłem przepustnicę na inną, choć faktycznie obroty już nie opadały.
Rada - omijajcie ten warsztat SZEROKIM ŁUKIEM.

Serwis Forda na Mierzynie (p.Artura) - terminowość niestety żadna. Fakt, jeszcze kiedyś wkładali folie na siedzenie przed wejściem do auta - nie wiem czemu z tego zrezygnowali. Nie mają zaawansowanego elektryka.
Ale z plusów :
Przyjechałem do nich z tymi łożyskami na amortyzatorach- byli zszokowani, że ktoś mógł zamontować sprężyny odwrotnie. Więc wzieli się za to od nowa - zaproponowali łożyska używane i zrobili od podstaw. Po dwóch tygodniach wróciłem, bo znów trzaskało przy kręceniu kierą. Rozebrali, i dokładnie zaczęli oglądać sprężyny - porównali do innych i okazało się, że mam wadliwe- po sprężeniu, nie rozciągają się już w pełni. Po wymianie sprężyn, dali mega rabat (żal im się mnie zrobiło) i na tym zestawie jeżdżę trzeci rok.
Obecnie każde naprawy robię u nich - ostatnio wymiana dwumasy i kompletu sprzęgło oraz wymiana dziurawego węża od klimy. Jedyny warsztat, do którego mam zaufanie że czegoś nie podmienią, nie dadzą używanej części, itp. I przynajmniej mogę rozwijać swoje hobby majsterkowania, podglądając co robi mechanik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także polecam.
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem