Ten Mustang jest kogoś z forumowiczów? Zatem mnie takie a nie inne foto dziwi tym bardziej. Samochód ma tę fajną cechę, że można nim gdzieś pojechać i ustawić do zdjęcia - ja odnoszę wrażenie, że fota z Mustangiem jest całkiem dobra jakościowo jeśli chodzi np. o ostrość zdjęcia, ale to tło i wygląd a'la "przechodziłem i cyknąłem na szybko, bo już byłem spóźniony"... No cóż, mój głos poszedł na inną pracę.
I nie - nie trzeba mieć wcale ani "dość dobrego sprzętu", ani kupy umiejętności. Trzeba tylko trochę samokrytyki... i dosłownie paru minut spędzonych choćby na wykadrowaniu zdjęcia. Pozwólcie, że przedstawię Wam różnicę przed i po wykadrowaniu zdjęcia: żeby nie było "oszukaństwa", oba zdjęcia mają ten sam rozmiar i te same proporcje.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest różnica? Jest, w moim odczuciu nawet duża. Samochód staje się głównym elementem zdjęcia, a nie zaledwie jedną z kilku składowych, obok płotu i tablicy z reklamą. Kadrowanie to sprawa prosta i zajmująca chwilę, jeśli ktoś potrzebowałby z tym pomocy - można walić do mnie, chętnie pomogę. Do tego jeszcze kolejne dwie minutki z kombinacjami z jasnością, kontrastem i nasyceniem kolorów i voilla - ze zdjęcia można czasem wyciągnąć więcej niż człowiek myślał. "Przekrzywienie" zdjęcia w połączeniu z wykadrowaniem też nierzadko przynosi ciekawy efekt, potrafi sprawić, że zdjęcie jest bardziej "dynamiczne".
Ja oczywiście rozumiem, że to wszystko jest kwestia gustu, że po to jest głosowanie, żeby wygrane fotki trafiły do kalendarza - ale czy nie byłoby warto potraktować konkursów na zdjęcie miesiąca jako okazji do udoskonalenia swojego warsztatu fotograficznego lub swoich umiejętności obróbki zdjęć? Jak wspomniałem wyżej, ani hiper-sprzęt, ani super-talent do tego nie są wcale potrzebne. Czasem wystarczy zrobić kilka podobnych fotek i wybrać z nich najlepszą, czasem wystarczy zrobić jedną i pokombinować z kadrowaniem...
Ze mnie żaden spec ani od fotografii ani od obróbki nie jest - ale jak napisałem powyżej, chętnie pomogę jeśli chodzi np. o tych kilka funkcji programów graficznych.
P.S.
Do ewentualnych przeróbek typu kadrowanie czy przekrzywianie zdjęcia, dobrze jest operować na oryginalnym rozmiarze fotografii, a nie na już pomniejszonej na potrzeby forum (przykładowo ze zdjęć w rozdzielczości 640x480, czyli 0,3 megapiksela, nie wyciśnie się za wiele... ale już choćby 1600x1200 - a zdjęcia takiego rozmiaru robi 99,5% aparatów cyfrowych i bardzo wiele telefonów komórkowych - pozwala już na znacznie więcej). Dlatego gdy już zrobimy fotki które chcemy docelowo wrzucić na forum - nie usuwajmy z dysku oryginałów, bo mogą się przydać.