Temat: [Mondeo 2007-2014] Antena dachowa-radiowa
View Single Post
Stary 03-07-2013, 21:30   #30
Deszczowy
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Antena dachowa-radiowa

Witam. Również opisze jak rozwiązałem swój problem z trzeszczącym radiem i gubieniem oraz nie znajdywaniem stacji radiowych. Swojego MK 4 kupiłem tydzień temu i od razu w drodze powrotnej nie "łapał" stacji. Po powrocie od razu zacząłem wertować forum ponieważ zarejestrowałem się już wcześniej. Dowiedziałem się że problem może leżeć w antenie. Rozebrałem wszystko raz, przeczyściłem ale to nic nie dało. Za drugim razem stwierdziłem że wystający z tego małego wzmacniacza plastikowy "bolczyk" z drucikiem w środku jest za krótki i nie dostaje do stopki anteny. Wpadłem na pomysł aby w otwór w stopce gdzie ma wchodzić "bolczyk" włożyć 2 pełne mosiężne podkładki. Aby podczas montażu nie wypadły dałem na nie śladowe ilości smaru. Po skręceniu radio znalazło wszystkie stacje jakie były możliwe (kilkanaście). O gubieniu fal czy trzeszczeniu nie ma teraz mowy. A już się rozglądałem za nową stopką. Dodam jeszcze że troszeczkę tego plastiku otaczającego drucik obciąłem tak żeby wystawał. Problemów z navi nie miałem, chodziło tylko o radio. Pozdrawiam

Bump:

Ostatnio edytowane przez Deszczowy ; 03-07-2013 o 22:07
Deszczowy jest offline   Odpowiedź z Cytatem