Temat: [Focus USA] Duży pobór prądu na postoju
View Single Post
Stary 04-07-2013, 08:54   #1
Marcin_Sk
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus 2102
Silnik: 1.8
Rocznik: 2012
Domyślnie Duży pobór prądu na postoju

Witam wszystkich serdecznie,

Przeszukiwałem to forum na temat już dość szeroko omawiany, jednakże nie udało mi się znaleźć nic co by odpowiadało mojemu problemowi.
Mam focusa 2012 2,0l, gdzie zauważyłem szybkie rozładowywanie się akumulatora. Zmierzyłem pobór prądu przy wyłączeniu wszystkiego i wynosi on 300mA. Jest to na pewno dużo. Oczywiście po zamknięciu samochodu jest pobierany duży prąd rzędu 2A, który jest potrzebny na zakończenie "cyklu" i jest to zrozumiałe, ale po "uspokojeniu" się - około 1 minuty spada do powyższej wartości. Jak już wcześniej wspomniałem jest to sporo. Wyciągałem wszystkie bezpieczniki po kolei, żeby znaleźć co to powoduje, ale niczego nie osiągnąłem, ciągle jest to samo, z wyjątkiem pewnego zjawiska, otóż gdy akumulator był bardziej rozładowany ten prąd "jałowy" był sporo większy i wynosił prawie 1 A.
Mierzyłem te 300mA przez jakieś 10 minut i dalej już nie chciało spadać. Przy tym prądzie akumulator będzie na pewno się szybko rozładowywał. Chciałem dodać, że w samochodzie nie ma zainstalowanych żadnych niefabrycznych akcesoriów. Chciałem jeszcze dodać, że przy samym akumulatorze znajdują się także bezpieczniki(nie mówię o skrzynce bezpieczników pod maską), po odłączeniu dopiero dwóch 50A ten prąd spadł do 15 mA. Nie mam schematu tej instalacji, więc nie wiem co tam siedzie, jednakże na tych obwodach na pewno siedzi dużo.

Jakieś przemyślenia ?
Marcin_Sk jest offline   Odpowiedź z Cytatem