Temat: [Focus 1998-2004] Spadek mocy, dymienie na czarno
View Single Post
Stary 04-07-2013, 15:21   #1
panleniwymanfred
ford::amateur

Imię: Marek
Model: Focus Mk1
Silnik: TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Spadek mocy, dymienie na czarno

Witam.

Jestem tutaj nowy a to za sprawą kupna Forda, więc na sam początek powinienem się ładnie przywitać i zaprezentować.
Marek, świętokrzyskie, Focus Mk1 TDCi 115 km, 2002, pochodzenie: Włochy, urodzony w Hiszpanii.

Auto kupiłem miesiąc temu. Było trochę zaniedbane, aczkolwiek wszystko dotyczyło drobnych szczegółów. Z miejsca wymieniłem rozrząd, wszystkie filtry, oleje oraz pompę wody. Niestety poprzedni właściciel nie posiadał wiedzy na temat rodzaju oleju, więc obecnie jeżdżę (z tego co dobrze pamiętam) na Castrolu 5W30.

W ostatnim tygodniu auto zaczęło sobie kopcić na czarno przy przyspieszaniu. Paradoksem jest to, że kiedy ruszam normalnie czasem zakopci a czasem nie, tak samo jak w przypadku ostrego ruszenia z piskiem opon (czasem w ogóle nie widać czarnych spalin). Dziwna sytuacja. Wydech jest osmolony. Nie zauważyłem braku oleju od czasu wymiany. Dzisiaj wezmę się za zawór ERG, może to jest powód. Na biegu jałowym puści lekkiego bąka kiedy wskazówka obrotomierza zbliża się do czerwonego pola.

Jest coś jeszcze. Od kilku dni ciężko mi wyczuć sprzęgło przy ruszaniu, ponieważ kiedy je powoli puszczam a auto zaczyna się toczyć to w momencie puszczenia gaśnie. Wyczuwam minimalny spadek mocy, ciężko się zbiera z wolnych obrotów do czasu kiedy turbina zacznie działać. Wczoraj zauważyłem, że na drugim biegu pomiędzy 3-4 tysiącami obrotów zaczął zamulać, coś w rodzaju szarpania, ale bardzo słabego. Coś takiego występowało tylko na drugim biegu, ale nie zawsze.

Ogólnie rzecz biorąc raz jeździ się nim genialnie bez żadnych dolegliwości, a raz widzę za sobą smugę czarnego dymu, gaśnie mi na skrzyżowaniu bądź lekko szarpie przy 4 tysiącach.

Liczę na jakieś wasze wskazówki aby określić potencjalny/potencjalne problem/problemy. Jeśli będziecie potrzebowali dodatkowych informacji walcie śmiało.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
panleniwymanfred jest offline   Odpowiedź z Cytatem