View Single Post
Stary 06-07-2013, 15:58   #1
rw28
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Usterka układu silnika - brak innych objawów

Jestem użytkownikiem Focusa 1.6 TDCi rocznik 2007 - przebieg 102 tys. km. Od pewnego czasu na wyświetlaczu pojawia mi się komunikat Usterka układu silnika. Raz odpalam - jest. Następnym razem znika. Zaznaczam, że z autem nie ma żadnych problemów - nie traci mocy. Jeździ tak, jakby nic się nie stało (oprócz komunikatu). Byłem najpierw u mechanika, który po podłączeniu do kompa stwierdził brak płynu do DPFa. Uzupełnił go, zresetował kompa, ale komunikat w dalszym ciągu pojawiał się. Mechanik zasugerował wówczas, że może to być jakiś problem na kablach lub coś nie tak z czujnikiem. Pojechałem jednak na pełniejszą diagnozę do serwisu Forda, gdzie odczytali następujące kody błędów:
- U1900 - błąd magistrali komunikacyjnej CAN (brak komunikacji)
- B1681 - Sygnał nadajnika-odbiornika PATS nie jest odbierany
- P1922 - obwód poziomu dodatku do paliwa
- P0299 - zbyt niskie ciśnienie doładowania turbosprężarki
- P1622 - numer identyfikacyjny imobilizatora nie jest zgodny
- P2585 - polecenie z modułu sterującego dodatkowymi składnikami paliwa włączenia lampki ostrzegawczej

Od razu stwierdzili, że problem komunikatu związany jest znowu z brakiem płynu do DPFa (dziwne bo mechanik go uzupełnił). Ale ok. zgodziłem się na dolanie - skasowali kolejne 200 zł, ale problem na wyświetlaczu nie zniknął. Powiedzieli, że to musi być problem związany z elektryką lub zwalonym czujnikiem - i jeżeli chcę mogę skorzystać z ich elektryka. Wolałem nie pytać się o cenę? Czyli mój mechanik dobrze kombinował? Czy macie może jakieś sugestie, rady - za co się zabrać. Jak pisałem samochód spisuje się bez zarzutu i miałem go już sprzedawać, ale w takiej sytuacji potencjalny kupiec wystraszyłby się widząc komunikat o usterce silnika. Więc wolę najpierw usunąć przyczynę, aby go sprzedać. Będę wdzięczny za rady.
rw28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem