Temat: [Mondeo 2007-2014] Skandynawskie swiatła w polifcie
View Single Post
Stary 07-07-2013, 18:09   #1
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Skandynawskie swiatła w polifcie

W tym wątku rozpocząłem dyskusję o swiatlach skandynawskich w polifcie.
Niby nie mozna miec automatycznych swiatel i skandynawskich... a jednak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ogólnie by mi to nie przeszkadzało gdyby nie 2 nieżądane efekty:
- przy ustawieniu na Auto i startowaniu silnika (FordPower), xenony zaświecają się na ułamek sek przed rozrusznikiem, gasną by znowu się zapalić po odpaleniu silnika
- Mimo ustawienia świateł w pozycji 0, po włączeniu elektryki i pozostawieniu otwartych drzwi, rozlega się dzwonek włączonych świateł.

Jako ze mamy tu do czynienia z poliftem to napisze jak sie zachowują światła przy włączonej elektryce (wciśniecie FordPower bez sprzęgła):
1. Pozycja 0 - LEDy świeca na maximum mocy
2. Pozycja pozycyjnych - LEDy świecą ze słabszą mocą (udają światła pozycyjne, w polifcie nie ma pozycji na W5W)
3. Pozycja mijania - LEDy świecą słabo, zapalają się xenony
4. Pozycja Auto - tu w zależności od ilości światła, jak jest jasno to jak w pkt 1, jak jest ciemno to jak w pkt 3.

Czy powyższy scenariusz oznacza ze mam włączone skandynawskie? Czy wyłączenie tej opcji pomoże mi wyeliminować te dwie rzeczy, które mi przeszkadzają?

PS. Swoja droga to sprytne rozwiązanie z tymi LEDami świecącymi słabiej jeśli świeca z mijania. Odpowiada to na często zadawane pytanie czemu LEDy świecą zawsze mimo, ze wg przepisów DRLe nie mogą świecić razem ze światłami mijania.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 07-07-2013 o 18:32
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem