Temat: [Mondeo 2000-2007] Regeneracja zacisku hamulcowego przód.
View Single Post
Stary 12-07-2013, 09:03   #8
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Regeneracja zacisku hamulcowego przód.

Odkręć cały zacisk z jarzmem. Zdejmij tarczę i szlifierką kątową przy pomocy tarczy z listków z papierem ściernym (nie wiem jak to się handlowo nazywa) zeszlifuj rant tarczy do zera. zeszlifuj też rant tarczy od strony piasty (ten wewnętrzny) oraz płaszczyzny przylegania tarczy zarówno na samej tarczy jak i na piaście.
Dokładnie oczyść zaciski, szczególnie prowadnice.
Jak nie chcesz żeby klocki popiskiwały zrób małą fazę na krótszych bokach okładziny klocka.
Złóż całość, a w trakcie montażu klocków nasmaruj niewielką ilością miejsca prowadzenia klocków oraz tylną ściankę klocka (od strony obudowy zacisku i tłoczka).
Warto jeszcze oszlifować samą blachę klocka - uszy, które przesuwają się w prowadnicach.
Ja tak postępuję za każdym razem i nie mam problemów z hamulcami.
Aha jak klocki się rozwarstwiają to warto pomyśleć o nowym komplecie (na prawdę to nie jest duży wydatek).
Jakiś czas temu robiłem hamulce w innym aucie dla znajomego i tam oprócz rozwarstwienia okładzina odspoiła się od podstawy klocka - ale to już skrajny przypadek.
W załączeniu wstawiłem zdjęcia jak to u mnie przed i po wyglądało (regeneracja z malowaniem i wymianą gumek Autofren).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg tarcze.jpg (74.6 KB, 80 wyświetleń)
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem