Faktycznie wyszedł jakiś klon……
Przepraszam bo ja pierwszy raz tutaj i może coś nie tak kliknąłem….
Ja to czyszczenie robiłem sam w garażu, to są bardzo proste czynności amatorskie, tak mi się wydaje i ja lubie sobie czasem tak właśnie "pogrzebać". A w kwestii wycia i odgłosów przy pełnym 100%-wym skręcie kierownicą ma prawo być słyszalne delikatne wycie, otwiera się wtedy zawór krańcowy. Najlepiej nie przedłużać trzymania kierownicy w takiej pozycji bez potrzeby ale tak czy inaczej to normalny objaw praktycznie w każdym samochodzie ze wspomaganiem.
Dodam jeszcze tylko, że ustalenie „odgłosów” pochodzących z układu wspomagania jest dość proste. Zazwyczaj będą one w większym lub mniejszym stopniu zmieniały się przy poruszeniu kierownicy, układy te są przecież połączone. Myślę, że bardzo rzadko może zdarzyć się uszkodzenie samej pompy zwłaszcza przy przebiegu 85tyś. Jeżeli wszystko oczywiście było normalnie eksploatowane. Choć „norma” to bardzo szerokie pojęcie….:-)
Jeżeli chodzi o turbo jak wspomniał kolega bobanr, to odgłosy z turbiny nie są idealnie połączone z obrotami silnika. Turbina jest napędzana spalinami i w związku z tym jej odgłos jest zawsze słyszalny ułamek sekundy później w stosunku do obrotów pracy silnika. Łatwo to zdiagnozować przy przegazowaniach, świst turbiny będzie powstawał w chwilę po wejściu silnika na obroty a nie idealnie razem z nim.
Pozdrawiam wszystkich i oby było jak najmniej takich przygód.
Ostatnio edytowane przez jvc ; 12-07-2013 o 20:12
|