Temat: [Galaxy 1994-2000] Podmiana zegarów czy możliwa?
View Single Post
Stary 13-07-2013, 22:24   #160
D245
ford::advanced

Model: galaxy
Silnik: 1,9tdi
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Podmiana zegarów czy możliwa?

Poduszkę można ogarnąć , też miałem ten błąd - zauważ że poduszka najpierw gaśnie a potem się zapala na stałe - z moich pomiarów wyszło że w nowszych (po zmianie elektryki) modelach odwrócili sterowanie kontrolką poduszki tzn w starszych bład oznaczał stan wysoki podany na licznik z modułu airbagu a w nowszych wersjach licznika jest odwrotnie - stan niski to jest błąd (Z tymi stanami to może być odwrotnie nie pamiętam już w któryej wersji licznika jak było , chodzi o samą ideę - dlatego kontrolka świeci "na odwrót")
Ja rozrysowałem sobie tą część licznika odpowiedzialną za kontrolkę i dokonałem niezbędnych zmian na płytce- w obwodzie jest kilka diód tranzystorów i rezystorów więc nie było to jakoś megatrudne ,w dodatku na płytce były puste miejsca pod opcjonalne elementy)
Niestety ponieważ robiłem to kilka lat temu to szczegóły uleciały z pamięci a dokumentacji też już żadnej nie mam.
Być może wystarczyłaby wymiana modułu airbag na taki od nowszego/starszego (zależy jaki kupiłeś licznik) modelu , ale to trzeba by skonsultować ze schematem czy są zamienne , najprościej poszukać innego licznika bo ten co kupiłeś nie jest 100% zgodny , kiedyś ktoś o ile pamiętam podawał jakie nr licznika podejdą za jakie.
D245 jest offline   Odpowiedź z Cytatem