View Single Post
Stary 15-07-2013, 21:13   #3629
ŚwierQ
ford::beginner

Model: Mondeo Titek
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Uff…..prawie miesiąc czasu poświęconych przerw w pracy i udało się! Przeczytałem cały wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Witam wszystkich zawirusowanych i tych, którzy po przeczytaniu tematu odliczają dni do swojego wirusa!

Czego się dowiedziałem??

Co to jest ten cały czip, chip, chiptuning ? (nie mylić z boxem)

Cytat:
Napisał Struna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chipa to by można porównać do zakupu np. garnituru - można sobie w sklepie kupić gotowca i jakoś on tam zapewne nawet leży, ale można sobie zrobić na miarę i wtedy wszystko pasuje jak ulał.

Fabryczny soft uwzględnia rozrzut jakościowy elementów i jest wypośrodkowany aby jakoś to działało bez błędów. A dobry chip to dopracowanie programu pod konkretny zestaw w konkretnym aucie - taki właśnie garnitur na miarę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy to aby jest bezpieczna dla mojego silnika?? Czy nie spowoduje szybszego zużywania się dwumasy, turbo, sprzęgła??

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto zaczipowane przy 5.000 km, obecnie 152kkm, jazda miejska + polskie drogi, bez szaleństw i nieustannego palenia gumy. Silnik w doskonałym stanie, nie dymi, turbina działa, nie mam żadnych podejrzeń czy czegokolwiek co wzbudzało by moje obawy o trwałość silnika, skrzyni, turbiny czy dwumasy.
Więc o chipa się nie martw, ten przy zachowaniu zdrowego rozsądku zarówno przy strojeniu jak i użytkowaniu nie grozi zwiększonym zużyciem.
Natomiast, jeżeli auto masz nieco nadgryzione, to czy z chipem czy bez będziesz miał problemy.
No i oczywiście klasyczne pytania ludzi, którym się nie chce nawet ostatnich 10 stron przejrzeć:
Ile da się wyciągnąć z mojego 1.8 TDCI 125km, a ile z 2.0 140km a ile z tego a ile z tamtego??

Ludzie!! Litości!! nie ma reguły! wszystko zależy od tego jak zdrowa jest poszczególna sztukaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kolego Heko odliczam dni.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ukłony z Zagłębia!!
ŚwierQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem