Temat: [Focus 2004-2008] wspomaganie szwankuje...
View Single Post
Stary 16-07-2013, 14:35   #2
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: wspomaganie szwankuje...

Cytat:
Napisał Orangina81 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wspomaganie zanika przy wolnych obrotach, a szczególnie przy wciśniętym sprzęgle - czy ktoś ma jakieś sugestje??

Na początku myślałem, że wymiana pompy załatwi sprawę. Teraz myślę o wymianie akumulatora - jako że, ma on już 6,5 roku, a samochód to GHIA z full wyposarzeniem - czy wymiana aku zrobi jakąś różnicę? Jak myślicie?

Pozdrawiam
czy chodzi w koncu o wolne obroty czy o wcisniete sprzeglo? bo chyba jednak wolne obroty?
pompa od wspomagania jest elektryczna a wspomaganie hydrauliczne(tak mi sie wydaje?) wiec moc pompy nie powinna zalezec od obrotow lub bedzie zalezala jesli:
-są słabe masowania zasilania pomiedzy pompą i zasilaniem
-jest problem z ladowaniem
-jest slaby akumulator

zacznij od sprawdzenia napiecia i tego co sie dzieje jak na wolnych obrotach zaczynasz krecic kierownica.

ps. jezeli pompa wspomagania bedzie zuzyta lub bedzie cos nietak z maglawnica to tez niebedziesz mial mocnego wspomagania a podczas jazdy zawsze moze byc dobrze bo w czasie jazdy latwo jest obracac kierownica.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem