2.0 145KM PB przepustnica - utrata mocy, check
Witajcie,
Mam problem z pojawiającym się błędem check engine i utratą mocy. Problem tkwi w przepustnicy - wg. diagnozy ASO i błędów sterownika silnika. Przebieg auta to około 127000 km i do tej pory raz była czyszczona w ASO przy przeglądzie na 100000 km i teraz kilka dni temu przy przebiegu 126000 km również w ASO przy okazji wymiany napinacza paska osprzętu.
Problem polega na tym, że przy przyspieszaniu obroty nie wzrastają płynnie i tym samym samochód nie przyspiesza płynnie. Bardzo odczuwalne jest to na niższych biegach przy niskich obrotach. np. Na 2 biegu przy przkroczeniu około 4500 orb/min nagle auto odzyskuje moc i jedzie normalnie. Przy wystapieniu problemu towarzyszy też dźwięk "trzepotania" czegoś w okolicach filtra powietrza - tak mi się wydaje. Natomiast nie jest to reguła i często tez jest tak że się "nie odmula". Zawsze pomaga zgaszenie silnika i jego ponowne uruchomienie. Usterka nie występuje na zimnym silniku.
W weekend sam zabrałem się za demontaż przepustnicy i jej wyczyszczenie. Jakie było moje zdziwienie gdy po demontażu zobaczyłem że cała przepustnica od strony komory silnika jest osadzona nagarem. Pomogło jedynie czyszczenie szmatą nawilżoną nitro i potem odtłuszczenie benzyną ekstrakcyjną.
Czy macie jakieś sprawdzone patenty aby usterki pozbyć się raz na zawsze? Czy jedyna opcja to wymiana na nową? Czy są jakieś zamieniki?
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
|