View Single Post
Stary 17-07-2013, 12:08   #13
mixann
ford::average

Model: Ford Focus MK2 - Sport
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005/2006
Domyślnie Odp: Czyszczenie kolektora ssącego 1.6 TDCi + FMIC - fotorelacja + logi

Cytat:
Napisał rafalg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coś tam widzę na zdjęciach że masz mokro wokół wtrysków czyli witamy w klubie.
ten syf został po myciu bo nie chciałem aby mi ściekło do jednego z otworów dolotowych a poza tym tam zawsze było brudno ale nie mokro od kiedy go kupiłem a już mam go ponad 52 tys przejechane

mam zamiar go zabrać dziś na myjnie i wymyć całą komorę silnika wtedy będę widział gdzie co i jak się poci

Na prośbę forumowiczów wykonałem rozpiskę jak zrobić w miarę składnie czyszczenie intercoolera

potrzebny czas to 3-4 godziny
środek do mycia silników
wkrętaki oraz końcówki torox
myjnia ręczna

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1. odkręcamy plastikowe klipsy nad grillem delikatnie podważając je nożem jeśli samo się nie wykręci
2. zdejmujemy plastik nad chłodnicami
3. odkręcamy reflektory tzn jedną śrubę u góry i potem delikatnie wysuwamy je z zatrzasków
4. aby zdjąć kratkę wlotową należy wysunąć łącznik plastikowy do zamka od klapy i nacisnąć takie dwa zaciski trzymające kratkę u dołu wtedy ładnie odejdzie bez problemu.
5. kładziemy się pod auto i wypinamy 2 plastikowe klipsy okrągłe oraz odkręcamy 3 wkręty od tej dolnej listwy plastikowej co idą od nadkola do nadkola

wtedy będzie widać połączenia intercoolera od dołu z prawej strony i jego mocowania (2 śruby torox) do ramy auta

6. luzujemy opaski zaciskowe na chłodnicy powietrza z obydwu stron
7. następnie odkręcamy element nr 4 i 5 rur dolotowych
8. wyjmujemy rury i odkładamy na bok pionowo w miare nich ścieknie to co tam się znajduje
9. następnie odkręcamy śrubę klaksonu i wyjmujemy go
10. odkręcamy taki plastik osłonę z lewej strony klaksonu (trudny dostęp do śruby)
kiedy mamy już cały intercooler dobrze widoczny wtedy odkręcamy jego mocowanie od dołu auta i podnosząc go z takich zaczepów do góry przechylamy aby łatwiej wyciągnąć z auta

stawiamy pionowo tak aby zgromadzony tam olej z odmy spłynął i całość spryskujemy środkiem do mycia silników z każdej strony jak i wewnątrz a potem wieziemy to na myjnię i znów szprycujemy pianą aktywną

UWAGA !!! - strumień wody nie za blisko blaszek aby ich nie powyginać

kiedy umyjemy to stawiamy pionowo niech ścieknie

najlepiej postawić wszystko tak aby ściekało do słońca aby jednocześnie wyschło w środku. Kiedy stwierdzimy że już nic nam nie kapie z intercoolera w odwrotnej kolejności zakładamy go do auta.

Ostatnio edytowane przez mixann ; 18-07-2013 o 09:01
mixann jest offline   Odpowiedź z Cytatem