View Single Post
Stary 19-07-2013, 19:28   #70
Alopan
ford::average

Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze przypomniało mi się - ponad dwa lata temu na Forum kolega Alopan opisał swap silnika z 2,5D na 2,3 l ze Scorpio. To był wątek http://forum.fordclubpolska.org/show...ghlight=Alopan
Niestety - Alopan nie dogadywał się z moderatorami i założono mu szlaban na kontynuowanie wątku - szkoda, jak zwykle straciło na tym Forum...

To kilka zdjęć z tego wątku. Przy okazji - autko stoi na moich ulubionych felgach, kultowych Ronalach RS robionych tylko dla Transita w latach 1986-1991.
Alopan wrzucił silnik z kompletnymi instalacjami ze Scorpio - dopiero po próbnych jazdach miał zająć się porządkowaniem instalacji. Niestety - nie wiadomo jak się to wszystko skończyło, na zdjęciach widoczna jest jeszcze niezła plątanina pod maską...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po kilku miesiącach - na innym forum (Bus-maniac) napisał posta (Alopan=Karabus):

Na tym urwał się kontakt.

Pozwoliłem sobie wrócić i trafiłem na interesujący mnie wątek.
Postaram się wrzucić w kilku miejscach swoje uwagi z eksploatacji . Moze sie komus przydadzą.
Pozdrawiam

Bump:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeszcze jedną rzecz mógłbyś wykorzystać tu na swoją korzyść - poprzez zmianę średnicy koła można zmienić przełożenie nawet o ponad 10%. To jest naprawdę bardzo dużo, przy swapie silnika warto się nad tym zastanowić. To wynosi więcej niż różnica pomiędzy przełożeniami kolejnych mostów... Np przyrost średnicy koła przy przejściu z opony 185R14 na oponę 225/60R18 wynosi aż 11,6% (może ekstremalny przykład, ale pokazuje możliwości). Z kolei szeroka opona do duże opory toczenia - mój Transit po przejściu z opon 195 na 225 pali o litr więcej i ma maksymalną o 10 km/godz niższą...

-----------------------------

Generalnie chyba najlepiej jest zająć się wpierw silnikiem i przeniesieniem napędu. Dopiero wiedząc jak z mocniejszym silnikiem auto zachowuje się na starych kołach - decydowałbym o średnicy koła (czyli wybór rozmiaru felgi i opony), a to by miało wpływ na wybór mocowania felgi, zmiany hamulców itd.
Tym bardziej, że o ile kwestia silnika i przeniesienia napędu to jest niewątpliwie pracochłonna rzeźba, to wymiana hamulców, elementów zawieszenia i kół to jest w miarę prosta warsztatowa robota. Problem jest tylko w starannie przemyślanym wyborze elementów.
Eksperymenty z rozmiarami opon/kół przechodziłem juz dawno. Stwierdziłem że samochód najlepiej sie zachowuje przy 205/70/14 na moich Ronalach. To w sumie rozwiązanie najbliższe fabrycznemu. bardzo dobrze sobie radzi na 195/14. troszke mniej stabilny w zakrętach ale można sie przyzwyczaić.
próbowałem 205/65/15 ale bardzo twardo się zrobiło i wróciłem do 14".
Alopan jest offline   Odpowiedź z Cytatem