Sprzęgiełko klimatyzacji zatrzymuje się
Witam,
zacznę od tego, że przeleciałem masę tematów z klimą i problemami z nią związanymi, ale nie znalazłem nic odpowiedniego (mogłem przeoczyć, bo gały mnie już szczypią).
Mam Forda Focusa mk1 2003 1.6 Zetec SE od 2 tygodni. Przy kupnie wszystko sprawdzałem i działało. Teraz jednak okazuje się, że klimatyzacja fajnie chłodzi tylko na postoju i na początku jazdy, później przestaje chłodzić mimo, że jest dalej włączona. Na początku myślałem, że mało czynnika, ale pojechałem nabić okazało się, że było go 650, dobili mi do 740 i git. Dzięki postom innych użytkowników dotarłem w końcu do "sprzęgiełka", które na postoju ślicznie zaczyna się kręcić po włączeniu klimatyzacji i tak ładnie działa do 2500 tyś obrotów, przy prze-gazowaniu na ok. 3000 zatrzymuje się, po stuknięciu w nie młoteczkiem znów się uruchamia i klima znów pięknie działa.
I tu moje pytania:
Czy ktoś mi może wyjaśnić zasadę działania klimatyzacji i owego sprzęgiełka, bo może ono ma prawo zatrzymywać się i problem tkwi w czymś innym?
Co mam zrobić, nie miałem nigdy auta z klimą, w aucie przeważnie staram się naprawić wszystko sam. Tego nie chce za bardzo ruszać, bo się nie znam. Ale w brew pozorom może jest to jakaś pierdoła, podkładka, łożysko albo coś innego równie prostego.
Za odpowiedzi ślicznie dziękuję.
|