Temat: [Focus 2004-2008] traci moc na wstecznym i dymi
View Single Post
Stary 20-07-2013, 21:21   #1
Versace04
ford::beginner

Model: Focus MK2 GHIA
Silnik: 1.8 TDCI 149,2KM/344Nm
Rocznik: 2007
Domyślnie traci moc na wstecznym i dymi

Witam,

Dręczy mnie non stop jeden defekt nowo zakupionego focusa.

Na zimnym silniku gaśnie na wstecznym biegu. Cofając przy wyjeżdżaniu z parkingu zadławi się, nie szarpie, nie ciąga silnikiem...tylko po prostu zgaśnie przy mniej więcej 1200-1500 obrotów..jakby stracił silę, albo bym przekręcił stacyjkę na 0. Owszem gdy zwiększe obroty to nie gaśnie, ale czasami dymi przydymi na szaro... czasami mam wrażenie, że to szary dym (gdzies wyczytałem, że czasami występuje szaro niebieski dym, od tamtego czasu próbuję się tego dopatrzeć, ale nie widzę). To samo po zapaleniu, gdy zgaśnie podczas cofania...zadymi na szaro. Dodatkowo wg mnie za mocno kopci...wrzucam jedynkę gaz do 2000-2700, zmiana na dwójkę i widzę czarno szarą chmurę. Nie wiem co jeszcze mógłby dodać do opisu, żeby pomóc zdiagnozować problem. Myślę o niewydolności wtrysku (ów), EGR, przepływomierza (?), dolotu.. ale zmieniałem gumę miesiąc temu, więc to raczej nie ona (patrzyłem siedzi sztywno), jakieś uszczelki. Może ktoś pomoże drogą eliminacji zdiagnozować problem.

..Auto jest po zmianie softu, ale przed wgraniem nowego sytuacja miała również miejsce. CHIP nic nie pogorszył. Na jeżdzie do przodu nie występują ubytki mocy.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 05-03-2014 o 17:33
Versace04 jest offline   Odpowiedź z Cytatem