View Single Post
Stary 22-07-2013, 21:56   #1
PatrykFocusMK2
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: Focus [MK2]
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Usterka układu silnika, czy to przepływomierz?

Witam. Moj samochód to Focus 1.8 TDCI z 2007r. Od pewnego czasu mam następujący problem gdy gwałtwonie przyspieszam a wskazówka obrotomierze jest w okolicy 3 tyś obrotów wyskakuje mi komunikat : USTERKA UKŁADU SILNIKA. Gdy tylko odejmę pedał gazu, komunikat znika. Od tego czasu i w powyższym zakresie obrotów zostawiam za sobą małą czarną chmurkę dymu. No i jeszcze teraz komunikat znika ale od pewnego czasu lampka check świeci się na pomarańczowo. Jeśli to ważne to mam przebieg 130 tys km a rocznie przez ostatnie 2 lata robie 10 tys km. Co roku wymieniam olej z filtrem powietrza i oleju. Auto nie straciło na mocy, dusi je jedynie w momencie wyskoczenia komunikatu. Byłem z tym u mechanika. Po diagnostyce mechanik wskazał na przepływomierz powietrza. I tu moje pytania:
1. Czy to na pewno przepływomierz (pytam bo czytałem o podobnych objawach, gdzie wymiana przepływomierza nie pomogła)?
2. Czy koszt okolo 500 zl za nowy przepływomierz do mojego auta to dobra cena?
3. Czy jest sens pakować się w tym wypadku w używane zamienniki?
4. Co mogło być przyczyną uszkodzenia przepływomierza?
5. Czy są jakieś konkretne modele przepływomierza którego polecacie albo których należy unikać?
Proszę o szybką odpowiedź gdyż jestem wstępnie umówiony na środę na ewentualną wymianę. Z góry dziękuję za pomoc.
PatrykFocusMK2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem