Szarpanie przy stalej predkosci
Witam
To jest mój pierwszy post tu na forum wiec jak coś źle pisze wybaczcie .
Mam problem z moim focusem mk2 1.6 TDCI 109 koni . Mialem wymieniony 2 tygodnie temu DPF i wszystko po naprawie wróciło do normy i samochodzik działał jak nowy . Przyjechałem z Polski do siebie do Norwegii i mam problem bo zauważyłem ze przy stałej prędkości około 50 km/h na 3 biegu zaczyna mi lekko szarpać-dławic samochodem, po dodaniu gazu to znika . Niby nic wielkiego ale mnie zaniepokoiło . Dzisiaj jadąc pod górkę wbiłem bieg 4 przy prędkości 60/h i zaczęło dławienie było już dużo poważniejsze i ciągłe . Zmieniłem bieg na 3 i wszystko wróciło do normy .
Zastanawia mnie czy przy wymianie DPF nie porobili czegoś źle bo nie mogę uwierzyć ze znowu coś w nim poszło po wydaniu 3.5 tysiaka za dpfa . Tyle tylko ze wszystko było okey przez jakiś czas. Chociaż po jednym z tankowań jeszcze w Polsce zauważyłem jakby spadek mocy . Nie jeżdżę tym samochodem na codzien wiec nie do końca wiem jak się on zachowuje normalnie . Używa go moja żonka.
Samochód ma przejechane 146 tys. km jeździ przede wszystkim po mieście.
Fajnie by było gdybyście mogli mi podpowiedzieć od czego zacząć i co sprawdzić bo wizyta u mnie u mechanika zaczyna sie od 350 złotych za godzinę a może jestem sam coś w stanie zrobić z tym problemem .
edit
Wlasnie przejechalem nim 20 km i po 10 wlaczyl mi sie system awaryjny / zapalilo sie czerwone kolo zebate , czyli normalnie odcielo mi turbo , po kolejnych 10 zapalila mi sie kontrolka silnika , zyc nie umierac po prostu .
Ostatnio edytowane przez Evilrev ; 28-07-2013 o 20:39
|