View Single Post
Stary 29-07-2013, 12:53   #5
waldorfv6
ford::amateur

Imię: Waldek
Model: Mondeo
Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Granicznie wysoka temperatura przy włączonej klimatyzacji

Dzięki za wskazówki...

Więc tak - test wiatraków (w moim v6 są dwa) - po włączeniu klimy załączają się dwa - na postoju testowałem chodzą cały czas, ciągną powietrze przez chłodnicę. Test z przyklejoną kartką zdany.

Płyn chłodzący - jest powyżej minimum (używam fordowskiego).

Pojechałem do mechanika - był zdziwiony :-) i kazał poobserwować. Pojechałem do warsztatu klimatyzacji - powiedział, że nie możliwe by przyczyną była usterka klimy. Pytałem czy nie przychodzi mu do głowy coś innego - odpowiedział, że nie. Kazał obserwować...

Obserwuję też sprężarkę - widzę sprzęgiełko od góry. Jak włączam klimę zewnętrzne kółko rusza. Rozumiem, że co jakiś czas ona powinna się sama wyłączać i włączać i za to jest odpowiedzialny ten presostat? Jechać na stację np. do elektryka by go sprawdzili - ma to sens?

Problem jest taki, że dziś ta usterka nie występuje - włączam i wyłączam klimę, jeżdżę i nic... Martwi mnie to, bo czasu coraz mniej do wyjazdu, a problem "się schował". Nie mam co namacalnie pokazać fachowcom. W sobotę i niedzielę wariował...
Zrobię za chwilę test - przejadę się kawałek "w trasę" gdzieś koło 150km by sprawdzić czy problem nie wróci. Jeśli zacznie się grzać - to sprawdzę co robi sprężarka i wiatraki.

Wczoraj po lekturze forum jedyne co zrobiłem, to zdjąłem atrapę z przodu i z węża wypłukałem chłodnicę... Nie sądzę by to dało wiele, ale spróbowałem.
waldorfv6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem