Regulacja luzów zaworów lekarstwem na wysokie spalanie i falowanie obrotów jałowych?
Witajcie,
byłem dzisiaj u mechanika gdyż poszukuję przyczyny falowania obrotów na zimnym silniku oraz wysokiego spalania (16 litrów po mieście przy bardzo delikatnej jeździe i niewielkich korkach).
Mechanik po odpaleniu silnika i posłuchaniu jego pracy natychmiast stwierdził że luzy zaworów do regulacji, to samo powiedział inny mechanik do którego zwróciłem się z pytaniem.
Otóż czy według Was regulacja luzów zaworów może mieć zbawienny wpływ na falowanie obrotów jałowych na zimnym silniku i na zmniejszenie spalania? Bo nie wiem czy warto utopić kilkaset złotych a efektu nie będzie.
Jeśli chodzi o wolne obroty to objawy falowania występują zarówno na Pb jak i na LPG, natomiast na LPG są one znacznie poważniejsze i skutkują często gaśnięciem silnika.
Wśród innych objawów mam jeszcze chyba jednak odczuwalny lekko spadek mocy w porównaniu z tym co było kiedyś, oraz słyszę czasami jak go mocniej przyduszę przy zmianie biegów takie metalowe stuki (najczęściej podczas zmiany z czwórki na piątkę - zdarza się to nawet przy całkiem normalnej jeździe i szybszej zmianie biegu)
Czy te wszystkie objawy składają się w jedną całość i czy jest możliwe że rozwiązaniem jest właśnie regulacja luzów zaworowych?
Ostatnio edytowane przez paoloWawa ; 29-07-2013 o 20:51
|