Odp: Przednia szyba odkleja się od strony dachu
Jest dokładnie tak jak pisze Szmelcmax w moim miałem taki sam przypadek z tym że był jeszcze na gwarancji więc mi wymienili szybę ale gość z ASO mnie pocieszył że za jakiś czas zjawisko powróci.Myślę że w górnej krawędzi szyby utlenia się bądź odparowuje klej łączący jej dwie warstwy,dostaje się powietrze co skutkuje jasnymi nieregularnymi plamami.To rozwarstwianie się ustaje-zatrzymuje się gdy osiągnie max 5-8mm.W Mondeo żony temat przegapiłem bo minęła gwarancja praktycznie na całej górnej krawędzi są te plamki.Gdy dostaje się tam woda one znikają tak sobie myślę czy nie zapuścić w te miejsca strzykawką rzadkiego oleju,wyprze powietrze i plamki znikną ale obawiam się czy czasem nie wejdzie w reakcję z klejem i nie pogorszy tematu.Kiedyś szyby były w gumowych uszczelkach lub plastikowych ramkach i ich krawędzie były chronione przed czynnikami zewnętrznymi i miały maskowanie takiego zjawiska.Tak czy siak nie trzeba się obawiać że woda będzie się lać do środka bo szyba nie odkleja się od karoserii można tylko ubolewać nad jej estetyką.Pozdro Miro.
|