Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 03-08-2013, 23:04   #211
amoebaFCP
ford::average

Model: Focus MK2 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Witam kolegów.
Mój przypadrek z uruchamianiem tempomatu jest trochę inny, ale wiem, że nie odosobniony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pokrótce:
- przyciski do tempomatu zamontowane, widziane przez GEM.
- aktywowany tempomat w "GEM" i "HEC" (przy pomocy ELM327)
- próba aktywowania w PCM przy pomocy IDS niepomyślna. Podczas próby aktywacji występował błąd "DATA ERROR" lub coś w tym rodzaju (nie pamiętam dokładnie, bo było to 1 rok temu)

Kiedyś, tu na forum odpowiedziano mi, że trzeba wgrać oprogramowanie z silnika mającego tę opcję (możliwą do aktywowania) i dopiero aktywować.
Problem w tym, że mam "zarazka"-polepszacza. Wgranie sofu z innego silnika usunie go bezpowrotnie, a tego nie chcemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj, przy pomocy nieśmiertelnego ELM327 zgrałem "VID Block" i "firmware from PCM". Proces przebiegł bez problemów (trwało to 8min).
Niestety, brakło odwagi wgrać go do PCM z zaznaczoną opcją "Integrated speed control". Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, że temat aktywowania tempomatu w PCM poprzez ELM327 jest dość świeży (mało realnych danych od testerów) ale może jednak ktoś to już przerabiał.
W związku z powyższym pytanie(a):
- czy wgranie mojego (wcześniej zgranego) software z zaznaczoną opcją "Integrated speed control" uruchomi tempomat w PCM;
- czy powyższe niczego nie zmieni (silnik będzie działał tak, jak wcześniej) i nic się nie zepsuje;
- silnik zdechnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tedi_k i Mayak, to w zasadzie do Was pytania, bo widzę (czytam), że siedzicie w temacie "po uszy" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak mile widziana odpowiedź każdego, kto zna temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przerabialiście taki przypadek? Możecie coś na ten temat podpowiedzieć?
Nie jest to dla mnie sprawa "być, albo nie być". Po prostu, "jak się da, to czemu nie."

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez amoebaFCP ; 04-08-2013 o 14:15
amoebaFCP jest offline   Odpowiedź z Cytatem