View Single Post
Stary 09-08-2013, 21:41   #10
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: kobieta za kierownicą - emocje na drodze

Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jak mawia moja znajoma "trąbienie to jedna z najprostszych czynności, nie wymagająca myślenia"
tak, jak ktoś spowoduje zagrożenie, to najlepiej się zatrzymać i pomyśleć co zrobić, a on już dawno odjedzie i często nie będzie sobie zdawał(a) sprawy z tego co zrobił(a)
...
Cytat:
Napisał lukaszek_socho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie dziwię się kobiecie, że straciła głowę bo wiedząc, że wyszła "na styk" i słysząc takie wycie mogła to zinterpretować w ten sposób, że na 99% dostanie strzał w tył jeśli nie ucieknie.
Nie wydaje mi się, że była zdolna aż do takich refleksji, bo gdyby była, to po pierwsze nie wyjechałaby w ciemno...

Ja zawsze trąbię i to na potęgę jak ktoś mi zajedzie drogę, bądź łamiąc przepisy naraża mnie na jakiekolwiek niebezpieczeństwo, po to by się delikwent/delikwentka zastanowił i wiedział, że robi źle.
Mam też teorię powiązaną z sygnalizowaniem klaksonem "wprowadzania zagrożenia". Otóż jak trąbię na kogoś (oczywiście gdy ten ktoś spowoduje zagrożenie) i ten ktoś przeprasza (gest ręką, awaryjnymi) to znaczy że wie co zrobił i jest świadom swego błędu. Jeżeli trąbie i nic się nie dzieje, to wie, że coś źle zrobił, ale nie do końca wie co (bądź po prostu mnie zlewa - nie słyszy trąbienia bo muze ma na full), a jeżeli trąbie, a delikwent jeszcze się ciska, pokazuje palec i klnie aż się zapluje, to znaczy, że nie wie że zrobił źle i jeszcze mu się wydaje, że ktoś niesłusznie się czepia (postawa ja jestem nieomylny, inni to patałachy i się nie znają).
Oczywiście żeby nie było, to jak ja coś "odwalę" (zdarza się i mi czasami), to zawsze przepraszam, nie mam z tym problemu i tego oczekuję od innych. Nie nieomylności, ale zrozumienia i aby z błędów czerpać naukę...