View Single Post
Stary 11-08-2013, 23:59   #1
tomex82
ford::amateur

Imię: tomek
Model: focus
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 1999
Domyślnie bardzo glosny nieregularny klekot silnika, dlawienie - nowy objaw?

Witam,
Mam następujący problem,
wczoraj podczas jazdy nagle zaczął głośno klekotać silnik podczas dodawania gazu, chwile pozniej rowniez podczas wlaczenia silnika na bieg jalowy.
Jesli ktos grał kiedys w grę GTA 2, to silnik chodzi identycznie jak w popsutym aucie. Dzwiek jest tak głośny, że dosłownie można obudzić sasiada. Ciekawostka jest, że auto kopcilo na zimnym wczesniej na kolor siwo czarny, dzis bylem wieczorkiem odpalic samochod, to bez zadnego problemu jak zawsze od strzela nastapil rozruch. wydac bylo wtedy gryzacy dym raczej koloru bialego. klekotanie nastapilo okolo 5-10 sekund od odpalenia. Od tego czasu następywał coraz glosniejszy klekot, silnik zaczał sie dlawic, dodalem gazu by nie zgasnął, klekot sie uciszyl, po chwili znowu sie natężył. Cofam do tylu, a silnik pracuje jak kiedys. Pytanie na co postawić diagnozę:
1. panweka i inne problemy natury środka silnika?
2. kat wtrysku?
3. przestawiony rozrzad?
4. cos wtrysk?

Zakładam, ze nr 1 robić nie bede tylko kupie uzywke silnika. jesli ktos mial podobny problem, prosilbym o podanie sredniej wartosci naprawy na kazdy numerek. Założyłem nowy temat gdyż nie znalazlem u nikogo problemu z raz bardzo glosnym klekotaniem, a po chwili normalna praca silnika, po chwili dlawnienu sie. Dodam na koniec, że: oleju na normalym poziomi, płyn chlodniczy również, po podłączeniu do elma sporadycznie wyskakiwal mi blad pompy wtryskowej, ale po pozniejszym wygaszeniu usterki z autem sie nie dzieje, procz kopcenia na zimnym. zawsze pali od strzala, zawsze to samo ok przyspieszenie. W momencie powstania problemu pojawil sie problem o ile dobrze pamietam p1564 oraz b2141. oba wyniki skasowalem, problem nie ustal.Chcialbym podziekowac kazdem kto przylaczy sie do rozmowy.
Dodam punkt 5. Może coś z zaworami?

Ostatnio edytowane przez tomex82 ; 13-08-2013 o 15:22
tomex82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem