22-08-2013, 11:19
|
|
|
ford::beginner
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008
|
Odp: odpala tylko na wcisnietym sprzegle
Cytat:
Witam Panow,
Moje Mondeo ma podobne objawy. Juz od jakiegos czasu obserwowalem dluzszy rozruch na wcisnietym sprzegle, czasem nawet nie lapal za pierwszym razem. Po ostatniej wizycie u mechanika - wymiana tlumika - mechanik stwierdzil ze cos ciezko pali i ze tak nie powinno byc. Tak przy okazji, 5-letni samochod, 112 tys. km i WYMIANA TLUMIKA i to w Fordzie Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -zenada i wstyd. Az sie chce powiedziec co za gown...! Lada 2107 mojego taty przejechala wiecej na oryginalnym tlumiku niz ten Ford! Wracajac do tematu, mechanik od tlumika powiedzial, ze to moze byc wina ukladu paliwowego i polecil jego diagnoze. Dzis odebralem auto od specjalisty zajmujacego sie wylacznie dislami, ktory ku mojej uciesze, stwierdzil ze uklad paliwowy jest sprawny (uff, jakies 10 tys zostanie w kieszeni). Co ciekawe jego zdaniem przeczyna lezy w ukladzie elektrycznym. Polecil mi abym zacza od rozrusznika. Wymontowac, sprawdzic czy nie ma oporow, rozbitych tulejek, zuzytych szczotek i co najwazniesze pylu-proszku z zuzywajacej sie dwumasy. Jego kolega elektryk stwierdzil rowniez nadmierny pobor pradu przy rozruchu co rowniez wskazuje na rozrusznik. W drugiej kolejnosci powiedzial sprawdzic elternator. Dodam ze akumulator jest sprawny.
A wiec zaczekam jeszcze kilka dni na wiosne (bo garaz jest pod chmurka) i bede zabieral sie za rozrusznik. Pozdrawiam
|
W ramach informacji. W moim przypadku winowajca byl rozrusznik.
|
|
|