Temat: [Focus 1998-2004] Falujace obroty raz jeszcze!
View Single Post
Stary 23-08-2013, 00:10   #18
Wąglas
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Focus Sedan
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Falujace obroty raz jeszcze!

Odświeżę trochę temacik. Otóż zakupiłem Focusa w sedanie. Na pierwszy rzut oka wszystko OK, ale myślę sobie, pojeżdżę, sprawdzę autko, od razu będę wiedział co trzeba u mechanika zrobić. I co sie okazało, na przejechane jakieś 500km, cztery razy zgasł silnik przy hamowaniu. Cieżko było uruchomić silnik ponownie, a gdy juz się udało, to obroty falowały.

Zawiozłem auto do mechanika, no i poza standartową wymianą oleju, filtrów, świec, przewodów, rozrządu, zleciłem także rozkminienie problemu spadajacych i falujących obrotów. Co się okazało? Silniczek krokowy, który był u mnie, to jakiś zamiennik. Oczywiście to co planowałem zrobić u mechanika po zakupie mało nie kosztowało, więc mechanik już odpuścił wymianę krokowca na oryginał, co by koszta jeszcze większe nie były. Pobawił się w McGyvera i przerobił krokowca, wywiercił dziurkę, wkręcił śrubę, podregulował i autko śmiga bez spadających obrotów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zobaczymy jak ten stan rzeczy się utrzyma, ale póki co zakup oryginalnego krokowca odłożyłem w czasie.
Wąglas jest offline   Odpowiedź z Cytatem