Odp: Luzy elektrycznego fotela
Panowie!
Zastosowałem wiele sposobów na wyeliminowanie stukania fotela podczas siadania,
lecz dzisiaj po paru dniach testów odkryłem, iż charakterystyczne stukanie u mnie powoduje
mechanizm śrubowy służący do regulacji wysokości fotela.
Potwierdzam, iż przy maksymalnym podniesieniu stukania nie ma, gdyż mechanizm "parkuje" opierając się na swoim stelażu.
Metody, które przerobiłem chcąc wyeliminować luz na śrubie z 4 strony tego postu i śruby od wewnątrz sanek która utrzymuje ramię mechanizmu śrubowego (dostęp do niej od tylnego pasażera):
1. Przycięcie "na wymiar" opaski miedzianej (robiłem też opaskę/tulejkę miedzianą z kołnierzem):
ze względu na ruch fotela w górę i w dół opaska taka ulega zmiażdżeniu lub ściśnięciu w takim miejscu że luz powraca
2. Przygotowana dla mnie przez szwagra tulejka poliuretanowa także ulega zniszczeniu (po pewnym czasie)
3. Zdecydowanie najdłużej trzymał się Poxipol - jest to chyba najłatwiejsza metoda wyeliminowania problemu - pod warunkiem że to nie stuka mechanizm śrubowy!
4. Dziś wykonałem jeszcze tulejkę / podkładkę z dna puszki, można przyciąć dobrymi nożyczkami, tym bardziej daje się ładnie dopasować bo dno puszki alu po piwie jest wklęsła.
Wyprofilowanie następuje podczas dokręcania, oczywiście wcześniej można trochę ukształtować np. kombinerkami. Nie potnijcie sobie tylko palców o puszkę!
Generalnie opadłem z sił jak po wszystkich moich zaklęciach nad tym fotele usiadłem a tu dalej stuku puku. krew mnie zalewa więc go zaspawam!!
Jak ktoś życzy sobie zdjęcia to proszę napisać.
Pozdr.
Łukasz