View Single Post
Stary 24-08-2013, 18:44   #27
JohnLenin
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Re: Nierównomierna praca ciepłego silnika, po postoju

Trochę testów porobiłem z autem i pewne nowe rzeczy pojawiły się w temacie. Wspominałem wcześniej, że silnik zaczyna szatkować po jeździ, kiedy jest ciepły, zostanie zgaszony i zapalony po np. 20min.(zależy także od temp. na zewnątrz). Po zabawie z komputerem doszedłem do do wniosku, że silnik źle pracuje, jeśli temp. silnika jest mniejsza niż ok. 78°C, np odpalam Fokę, na kompie(w programie diagnostycznym) sprawdzam temp i wynosi ona np 76°C silnik źle pracuje do momentu osiągnięcia temp ok 78°C, wtedy wszystko powraca do normy tj. pracuje poprawnie, ciśnienie na listwie wraca do normy. Zastosowałem patent z emulatorem temp. i okazało się że przedział złej pracy silnika występuje między ok. 60°C, a ok 80°C. Zrobiłem to w ten sposób, że kiedy temp. silnika była w ww. przedziale i silnik szatkował, wypinałem czujnik temp. a wpinałem emulator z ustawioną temp. 81°C i okazało się, że silnik zaczyna pracować poprawnie. Po powrotnym wpięciu czujnika temp. zaczyna szatkować(sterownik widzi prawdziwą temp np 65°C) Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że problem prawdopodobnie powoduje sterownik Siemens-a, jak myślicie, może to być jego wina?
JohnLenin jest offline   Odpowiedź z Cytatem