View Single Post
Stary 26-08-2013, 14:13   #29
JohnLenin
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nierównomierna praca ciepłego silnika, po postoju

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jak masz silnik rozgrzany powyzej 80'C to jest ok ? i jakie jest wtedy cisnienie na listwie?

czy to robi sterownik problemy? wydaje mi sie ze nie... moze to sie tak wydaje ze to wina sterownika ale sterownik ma w okreslony sposb tak zaprojektowane mapy aby byly adekwatne do warunkow pracy silnika. a to ze przypadkowo tak sie zgrywa ze w pewnym przedziale warunkow pracy silnika cos nie wyrabia to jest inna historia.

owszem zmiana map lub zmiana temperatury widzianej przez sterownik-to jest jakies rozwiazanie ale moim zdaniem to jest oszukanie skutkow a nie usterki.

owszem czasami warto oszukiwac skutki jak przyczyny bo jest taniej i nie oplaca sie inaczej-wiec nie mowie ze twoj pomysl z emulatorem jest zly-jesli eci to pomoze.

jeszczemi sie cos przypomnialo...pompa cr tez powinna byc w okreslony sposob ustawiona jak np. zwykla pompa wtryskowa-chodzi o to aby pompowanie paliwa z pompy cr odbywalo sie takze w wlasciwym momencie i nie bylo wahan i skokow cisnienia na szynie cr.

moze u ciebie pompa nie jest idealnie ustawiona-bo i tak moze byc.
Gdy temp. jest pow.80 pracuje ok, ciśnienie wtedy to ok. 290bar, a jak ustawia się taką pompę? Zależy mi aby usunąć przyczynę, emulację zastosowałem żeby upewnić się czy, rzeczywiście temp. silnika ma coś wspólnego z problemem. Ciekawe jest jeszcze to, że jeśli jedziemy i silnik jest w przedziale temp. 60-80, czyli powinien źle pracować i zatrzymam się, to będzie pracował dobrze, dopiero jak odstoi zaczyna się padaczka Zastanawiam się jeszcze, co mogłoby powodować pogorszenie warunków pracy silnika(coś nie wyrabiać), że wali takim ciśnieniem w przedziale temp. które podałem?

Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 26-08-2013 o 21:55
JohnLenin jest offline   Odpowiedź z Cytatem