Cytat:
1. w ELM Config 2.10 - zmiana konfiguracji odbywa się wyłącznie na stronie Centralnej Konfiguracji Pojazdu (po zaczytaniu z BCM)? W IPC jest tylko kopia (nie muszę jej modyfikować równocześnie z BCM) ?
2. Po zczytaniu i zapisaniu kopii BCM - nigdzie nie mogę znaleźć parametrów do opcji (zamykanie przy prędkości .... km etc) - czy to kwestia platformy (Mondeo MK4), powrotu do starszej wersji ELMConfig - czy jestem tłukiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ?
3. Jeśli dobrze zrozumiałem - dodatkowe funkcje (np. Hill Assist) - to nie tyle kwestia modułów co plików kalibracji do tych modułów (pytanie czy jest możliwość ich pozyskania - na bazie konkretnych funkcjonalności, wymiany między pojazdami - przy zgodności hardwarowej modułów.
Ostatnie pytanie - czy BCM BG9T-xxxxxx-EL to kompletna bieda, czy wypas tylko trzeba zmienić plik kalibracji (mam AL) ?
|
Mimo, że na razie jeszcze nie został wprowadzony obowiązek odpowiadania na KAŻDE pytanie - choćby "wypchaj się" jak chciałby autor... odpowiem:
1) Podstawowa kopia CCC to ta w BCM, ta w IPC najlepiej jak jest taka sama jak w BCM (best practice: odczytujem z BCM, zachowujemy kopię bezpieczeństwa na dysk, modyfikujemy, zapisujemy do BCM, zapisujemy do IPC, zapisujemy kopię archiwalną na dysk).
2) Dla opcji zawartych w IPC brak jest dodatkowych parametrów - zawarte są one w kalibracjach modułów.
3) Funkcje nie objęte opcjami CCC realizowane są przez moduły - czy wymagają hardware czy tylko w oparciu o kalibrację nie da się odpowiedzieć ogólnie - pewnie zależy... Co do wymiany kalibracji z modułów pomiędzy zainteresowanymi - a czym Kolega chce te kalibracje odczytywać i zapisywać? Nie widzę łatwo dostępnego narzędzia...
Ostatnia odpowiedź - w moim eCAT barak info o skrzynce BG9T-14A073-EL, więc nie pomogę. Uwaga o narzędziach wymiany kalibracji BCM powyżej...