View Single Post
Stary 29-08-2013, 17:35   #8
asterix78
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Ford FUSION 2
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zamiana szyb na korbkę na szyby elektryczne

Dla kogoś kto robił to wcześniej nie jest to żadna filozofia, jednak dla mnie było sporo zabawy. Na tym ruskim forum jest fotorelacja ale nie pełna.

Po ściągnięciu trójkątnego plastiku za którym jest mocowanie lusterka, odkręceniu śrubki na krzyżaka pod klamką wewnętrzną i 2 śrubek typu Torx pod plastikową osłoną przycisku otwierania szyb (uchwytu do trzaskania drzwiami), mocowanej na zatrzaskach, łapiemy osłonę od dołu i delikatnie ciągniemy do siebie tak by puściły wszystkie zatrzaski.
Odpinamy linkę zamka od klamki i po ściągnięciu boczka tapicerki, mamy czarny plastik przykręcony śrubami na klucz 10. Ja najpierw odkręciłem silnik od podnośnika szyby 3xTorx, następnie głośnik 4xTorx, i śruby dookoła osłony.

Tutaj zaczyna się zabawa.

Za pomocą małej grzechotki z nasadką Torx taką, jak do głośnika, wkładamy rękę przez otwór po głośniku i odkręcamy szynę po której chodzi szyba od plastikowej osłony od wewnątrz. Widać, gdzie są te śruby, po wypustkach wzdłuż szyny na zewnątrz plastiku. Dobrze mieć tu chudą rękę.

Po odkręceniu śrubek, osłonę trzeba pchnąć do przodu żeby wyskoczyły zatrzaski osłony zamka - w tylnych drzwiach to samo, z tym, że osłonę ciągniemy do tyłu w celu odpięcia.

Może ktoś zna prostszy sposób, ja zrobiłem to jak umiałem.

Ostatnio edytowane przez Jitter ; 29-08-2013 o 19:02 Powód: Poprawiłem estetykę i interpunkcję w wypowiedzi.
asterix78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem