Odp: Aktywne fotoradary, videorejestratory
Prędkość prędkością, ale w Niemczech wiele może się upiec. Niestety nawyk jazdy "po polsku" i pośpiech zrobił swoje i trzy albo cztery razy zrobiono mi zdjęcie na autostradzie do Berlina. Za każdym razem w okolicy 20kmh ponad ograniczenie i zdjęcie z radaru na nóżkach. Do tej pory nic nie przyszło. Co więcej przy okazji kontroli drogowej w okolicy Essingen sprawdzali mnie w systemie komputerowym i puścili wolno, czyli prawdopodobnie nic nie znalazło się w ich systemie komputerowym.
Podobnie za zaparkowanie auta w miejscu niedozwolonym. Przed jednym z meczów w Neustrelitz nie było miejsc parkingowych więc zaparkowałem tak jak inni Niemcy. Po powrocie niespodzianka, informacja o procedurze administracyjnej wszczętej przez ich urząd zajmujący się ruchem drogowym. Mandat nadal nie przyszedł.
Wniosek jest taki, że przy niskich kwotach prawdopodobnie odpuszczają bo się nie opłaca uruchamiać cały aparat administracyjny. Inaczej niż w Polsce bo tu opłaca się i wysyła się list za 2 zł żeby odzyskać 1 grosz.
Swoją drogą Niemcy to bardzo wychowany i karny pod tym względem naród. Auto przekraczające prędkość to dość rzadkie zjawisko.
Ostatnio edytowane przez C80 ; 02-09-2013 o 09:53
Powód: literówka
|