View Single Post
Stary 04-09-2013, 14:28   #1
tomek19830519
ford::average

Imię: tomek
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Jaka jest szybkośc nagrzewania sie silnika 1,8TDDi ?

Witam wszystkich .
z góry przepraszam jeżeli ten temat był już poruszony ale wychodzę z założenia kto pyta nie błądzi.

Moje pytanie dotyczy prędkości grzania silnika 1,8TDDI 90KM, a dokładnie takiego systemu jak podgrzewanie wody, czy ten silnik takie coś posiada.
wiem ze przed turbiną jest tzw chodniczka spali ( co w druga stronę wg logiki powinno podgrzewać płyn ( tak sadze jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie)) i tu Oki w miarę rozumiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale przejrzałem kilko postów gdzie inni użytkownicy piszą ze maja w swoich autach jakieś podgrzewanie/ grałkę elektryczna płynu.

Moje pytanie właśnie w tej sprawie jeżeli takie ów coś występuje to gdzie może to być zlokalizowane. proszę o jakieś sprostowania w tym temacie.

Dlaczego pytam i w ogóle dlaczego zaciekawiło mnie to, już odpowiadam dlatego ze mam focusa do 2 miesięcy i to jeszcze pierwszy diesel.
zbliża się zima a wożę co dzień obecnie 3 latka i nie chciałbym się spotkać z sytuacją ze jak temp. spadną ponżzej 0 stopni nie uda mi sie dogrzać auta.
obecnie temp. tak koło 90 stopni łapie tak po około 5 km spokojnie jazdy chyba dobrze.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi
tomek19830519 jest offline   Odpowiedź z Cytatem