Odp: Jakie ogumienie na zimę ??
nie chodzi mi tylko o spalanie, jest teraz trend aby opony zimowe nie były takie szerokie a nawet takie same jak letnie. ja jestem odmiennego zdania, policzcie stosunek nacisku do powierzchni styku opony z ziemią( poprostu ciśnienie-mała powtórka), jeśli powierzchnia styku jest mniejsza czyli opona węższa, lepiej sie wgryza w snieg. Popatrzcie na wyścigi zimą jakie maja oponki gór 165-175. Nie jeżdżę od wczoraj mam juz nachulane na swoim koncie jakieś 600 tys. km i wiem swoje. Wiem też ze S-amx jest ciężki ale do cholery nie jedyny on, popatrzcie u konkurencji maja znacznie węższe, wiem można się chwalić komfortem jaki robi to Ford ale kosztem nas użytkowników. To w drugą stronę może założmy kapcie 300 no może przeadziłem ale tak to wygląda. Znam z autopsji, że każde 10mm na szerokości opony to oszczędność około 0,5 litra gnojówki, tylko uprzedzam odp w stylu -to załóż 135 bedzie palił jak Tico(mówię w granicy rosądku) Może i tak się skończy , że założę 215 na zimę ale wku...mnie jak nowoczesny diesel pali więcej jak te starsze( może właśnie dzięki tym kapciom). Ok skończyłem, sorry, że tak dużo.
|