Temat: [Focus 1998-2004] Wymiana łożyska klimatyzacji - wycie
View Single Post
Stary 07-09-2013, 21:17   #1
lukezaq
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Wymiana łożyska klimatyzacji - wycie

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość, mój problem polegał na wyciu ,dosłownie "jęczeniu" silnika po rozgrzaniu. Po włączeniu klimatyzacji, efekt występował znacznie wcześniej. Po krótkiej analizie doszedłem do tego, że jest to najprawdopodobniej któreś z łożysk klimatyzacji, postanowiłem wymienić na własną rękę łożysko sprzęgła, które jest w zasadzie łożyskiem koła pasowego i pomogło. Niestety nie robiłem zdjęć, ale jak ktoś ma pojęcie, to da radę to zrobić na podstawie tego opisu:

objawy:
wycie o hałasie proporcjonalnym do obrotów silnika
diagnoza: łozysko sprzegła sprężarki klimatyzacji ŁOŻYSKO KULKOWE Poprzeczne Jednorzędowe 35x50x20 ford scroll
wymiana:
-zaopatrzenie się w klucz płaski 15 możliwie jak najdłuższy, wspomniane wyżej łożysko, ewentulanie rolki napinacza i paska jeśli wymagają wymiany
-demontaż osłony pod silnikiem, prawego koła, osłony prawego nadkola
-użycie wspomnianego wyżej klucza 15 celem popuszczenia napinacza (obrót zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zrzucenia paska wielorowkowego
Sprężarka:
-odkręcenie nakrętki na wale sprężarki kluczem 13, zablokowanie sprzęgła zostawiam pomysłowości wykonawcom
-zdjęcie dekla (nazwijmy je roboczo "sprzęgłem"), jest osadzone na wieloklinie na wałku, u mnie łatwo zeszło, jeśli jest problem, należy użyć ściągacza
-wyjmujemy sprzęgło, za nim znajduje się podkładka (ważne!), którą także wyjmujemy
-zdejmujemy koło pasowe zabezpieczone segerem (przydatne będą specjane szczypce), jeśli nie schodzi po kilku
delikatnych puknięciach młotkiem przez drewno, potrzebny będzie ściągacz i prawdopodobnie zdemontowanie osuszacza,
u mnie poszło gładko
-w zdemontowanym kole pasowym jest łożysko które wymieniamy, jest zabite w kilkunastu punktach, użyłem małej szlifierki "dremel" do usunięcia zabezpieczeń,
-wybicie łożyska, u mnie za pomocą imadła i kluczy nasadkowych dużej średnicy pasującj od średnicy łożyska (prasa byłaby niezastąpiona, niestety nie posiadam)
-dokładne wyczyszczenie miejsca w kole pasowym, w miejscu w kótrym znajdowało się łożysko
-osadzenie nowego łożyska podobną metodą, (łożysko musi być oparte o tuleję zewnętrzą, a nie wewnętrzą, podczas wsuwania na miejsce!, pomaga wsadzenie łożyska na godzinkę do zamrażarki przed operacją)
-zabicie łożyska
-sprawdzenie czy koło pasowe nie uległo wygięciu podczas naszych dotychczasowych działań
-montaż koła pasowego na wałku sprężarki, kilka klupnięć młotkiem przez drewienko powinno załatwić sprawę, kiedy zobaczymy szczelinę segera - przestajemy pukać!
-osadzamy segera
-czyścimy dokładnie powierzchnie stykające się koła pasowego i sprzęgła rozpuszczalnikiem
-osadzamy podkładkę
-osadzamy sprzęgło
-wkręcamy nakrętkę, klucz 13
-jeśli zdemontowaliśmy osuszacz to teraz byłby najlepszy moment aby go spowrotem zamontować
-jeśli przy okazji wymieniamy rolkę napinacza i pasek, to robimy to teraz
-sprawdzamy działanie sprzęgła
-załączona klimatyzacja lub załączony obieg na szyby - sprzęgło (dekiel) sie obraca, w pozostałych przypadkach sprzęgło się nie obraca, kręci się tylko koło pasowe
-montujemy osłony, koło, sprzątamy i cieszymy się brakiem diwnych głosów spod maski lub nie (patrz "Uwagi")

Uwagi:
-dotyczy silnik 1.8 TDDI 90KM
- u mnie obyło się bez odkręcania sprężarki i osuszacza,
-jeśli wymiana łożyska nie pomogła, może być walnięte któreś z łożysk spreżarki lub po prostu sprężarka się kończy.
Może być to także któreś z łożysk innych kół pasowych lub rolek. Najlepszym sposobem na sprawdzenie jest zdjęcie paska i
obracanie każdym kołem po kolei i sprawdzanie, które ma luz lub "rzęzi". Jeśli zdejmiemy pasek, odpalimy silnik i dalej wyje, może to być problem ze skrzynią biegów lub rozrządem.
-dużym ułatwieniem jest zdemontowanie osłon dzień wcześniej i prysknięcie "penetratorem" elementów, które będziemy demontować jutro
-nic nie bijemy na siłę, bardzo łatwo jest pogiąć elementy
lukezaq jest offline   Odpowiedź z Cytatem