Chciałem kupić dobre trochę tańsze opony z klasy premium. Wybrałem Nokiany. Ale zauważyłem że cena waha się od 340 do 450 zł. Trochę poczytałem i okazuje się że te z Rosji maja czasami bąble , problemy w wyważeniem. Cykl produkcji tych z Rosji nie obejmuje "polerowania lameli" ( nie wiem dokładnie co to jest) a ma wpływ na głośność i ilość odprowadzanej wody. A właśnie to były największe atuty fińskiego producenta. Czyli zamiast Nokianów z klasy Premium mamy opony z niższej półki. I dlatego dlatego zamiast Conti nie wiadomo z jakiego kraju może lepiej Sava z solidnej fabryki, to też Conti.
W poprzednim Mundku miałem Conti - nowość przygotowane do współpracy z ESP, bardzo byłem zadowolony. Kolega podłapał typ i kupił takie same ale produkowane w innym kraju ( nie pamiętam w jakim). Tragedia, dudniły huczały, były twarde. A cena była rewelacyjna 30% niższa. Oddał sprzedawcy, pojechał do Niemiec i tam kupił komplet. Różnica niebotyczna. Po prostu normalne Conti.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie namawiam do zakupu tych lub innych opon. Chcę tylko powiedzieć że zazwyczaj jaka cena taka jakość.
A z innej beczki. Czytając o oponach dowiedziałem się ze nasze Frogo2 są jednymi z lepszych opon ale na śnieg. Podobno własnościami jazdy na śniegu biją konkurencje. Szkoda tylko że pozostałe parametry nie są już tak rewelacyjne.