Temat: [S-MAX 2006-2015] Drgania podczas przyśpieszania
View Single Post
Stary 08-09-2013, 09:43   #5
ocinus
ford::beginner

Imię: Roman
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Drgania podczas przyśpieszania

Cytat:
Napisał renjan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich forumowiczów
Od pewnego czasy pojawiły się u mnie dziwne drgania, a mianowicie na równiutkiej drodze zwłaszcza na 5 i 6 biegu przy przyśpieszaniu wyczuwa się drżenie pojazdu.Przy jeździe miejskiej praktycznie jest to niezauważalne , ale na trasie trochę denerwujące.Zaczęło się od naprawdę minimalnego drżenia, ale teraz to się coraz więcej nasila.Po rozpędzeniu auta "muskam" tylko gaz i wszystko jest ok, nic nie drży, ale jak przyjdzie do gwałtowniejszego naciśnięcia gazu to wibracje czują wszyscy w aucie.Wykluczyłem koła (opony) , zawieszenie przednie i tylne, luzy na piastach, półosiach. Może ktoś spotkał się z takimi objawami. Moi mechaniorzy sugerują że to poduszki silnika albo skrzyni biegów. Poza tym silnik pracuje jak "pszczółka" na wolnych obrotach zero drgań, przy normalnym (bez sportowego zabarwienia) ruszaniu nic się nie odczuwa dopiero przy prędkościach powyżej 70-80km/h te wibracje zaczynaja się.
Prosze o jakieś sugestie
Pzdr
Kolego mam pytanie czy auto ma tylko drgania jak np. niewyważone kola, czy trzesie autem jak by się przejeżdżało po tarce ktora czasami znajduje się przed skrzyżowanymi. Ja mam takie drgania miedzy 1800-2000obr. na 4, 5 i 6 biegu jak przycisnę pedał gazu do samego spodu. Jak przyspieszam w miarę szybko, ale nie cisnę gazu do końca zero problemów. Dodam ze nie mam żadnych oznak dwumasy tylko czasami ślizga się sprzęgło, ale przyczyna tego jest puszczający simering na wale, bo mam wyciek miedzy silnikiem a skrzynia. Kolego ja tez obstawiam dwumase, bo drgania są praktycznie w chwili największego momentu obr. i widocznie koło ma problem.
Zastanawiam się jeszcze nad przegubami wewnętrznymi, ale nie jestem pewny czy przegub wytwarzałby takie mocne trzęsienie auta.
Mam nadzieję, że ktoś potwierdzi, w 100% że to dwumas.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.
ocinus jest offline   Odpowiedź z Cytatem